Měsíc prochází souhvězdími Kozoroha, Vodnáře, Ryb a Berana. Počátkem týdne jej spatříme poblíž Jupiteru, 26. listopadu nedaleko Uranu. Dnes ve 22 hodin a 39 minut je Měsíc v první čtvrti.

Planety sluneční soustavy:

Merkur je nepozorovatelný. Nejjasnější planeta Venuše září ráno za svítání velmi nízko nad jihovýchodem. Období její viditelnosti končí, na večerní obloze se objeví až v březnu příštího roku. Mars vychází po deváté hodině večer, nejlépe je viditelný ve druhé polovině noci podobně jako planeta Saturn. Nejjasnější planetou večerní oblohy je Jupiter. Dalekohledem můžeme pozorovat také planety Uran (je viditelný většinu noci kromě rána) a Neptun, který zapadá dvě hodiny před půlnocí. Uran se pohybuje na hranici souhvězdí Ryb a Vodnáře, Neptun v Kozorohu. Identifikační mapku zašleme na požádání.

Zajímavé úkazy:

Až do 29. listopadu jsou z území východních Čech dobře pozorovatelné večerní průlety Mezinárodní kosmické stanice (ISS), ke které je v současné době připojen raketoplán Atlantis. Nejjasnější průlet v tomto týdnu bude viditelný v úterý 24.listopadu v době od 16.15 do 16.20 hodin. Bližší informace o dalších přeletech: preletyiss@seznam.cz. Jiří Kordulák,Hvězdárna v Úpici