Svitavsko - Ve věži se bude zrcadlit celé litomyšlské náměstí

Litomyšl – Perská věž architekta Zdeňka Fránka (mj. autora Nového kostela v Litomyšli) bude k vidění od začátku Smetanovy Litomyšle před budovou domu U Rytířů na Smetanově náměstí v Litomyšli.  Opožděná vernisáž je naplánována na sobotu od patnácti hodin.

Polička – Sraz milovníků retro bicyklů se koná v sobotu na Palackého náměstí v Poličce. O půl druhé začne závod kolem radnice a jízda zručnosti. „Závodníci" si také vyšlápnou na Lucký vrch a zpět. Čeká je i závod do vrchu.  Na půl devátou je připravena závěrečná party srazu milovníků retro bicyklů  v Divadelním klubu. Vítězové závodů stejně jako nejlépe oblečený gentleman a nejlépe oblečená lady se mohou těšit na hodnotné ceny.

Svitavy - Svitavská „Živá zeď" určená k volnému psaní veršů a slov vstupuje do dalšího roku své existence. Nová transfúze básní je nachystána na tuto sobotu. Od šestnácti hodin nabídne ulička Miloše Frýby možnost setkání s originálním hudebním mixem a hlavně také s lidmi, kterým slova slouží místo kordů. V současnosti obsahuje zeď sedmadvacet  básní a pět originálních maleb. Letos se předpokládá vytvoření nového obrazu a také příchod nových autorů. Vstup je volný.

Orlickoústecko - Žamberk bude žít festivalem JamRock

Žamberk - V areálu u Rozálky se do soboty koná JamRock 2012, jeden z největších multižánrových hudebních festivalů u nás. Třídenní „fesťák" je strukturován na metalový čtvrtek, kultovní pátek (punk a jiné žánry) a ska-rock-popovou sobotu.

Králíky - Pěchotní srub K-S 14 „U Cihelny" pořádá v sobotu od 18 hodin Muzejní noc na Cihelně. Prohlídky se konají zdarma do 22 hodin, hrát bude F-Band, k vidění budou ukázky středověkých soubojů i noční ohňová show.

Chrudimsko - Celostátní soutěž ve sportovním tanci

Skuteč - V sobotu se v Kulturním klubu Skuteč uskuteční soutěž o cenu TKG. Jedná se o celostátní soutěž v tanečním sportu. Začátek je v 9.30 hodin a zúčastní se jí juniorské i dospělé sportovní páry z České republiky, Polska a Slovenska. Na parketu se vystřídá kolem 150 tanečních párů.

Pardubicko - Svítání jako v době pánů z Pernštejna

Pardubice- Pardubický zámek se v neděli v 7.30 hodin ráno přenese v čase do doby pánů z Pernštejna. Zaplní se kejklíři, dobovou hudbou i tancem a spoustou jarmareční zábavy. Škola Svítání zde ve spolupráci s Východočeským muzeem pořádá koncert s názvem Pernštejnské svítání, který bude slavnostním uzavřením jubilejního dvacátého školního roku.

Královéhradecko - Smiřický hrnec po čtyřiadvacáté

Smiřice - Čtyřiadvacátý ročník festivalu Smiřický hrnec začíná v sobotu v 17 hodin na fotbalovém stadionu SK Smiřice. Jako první zahraje kapela Dostavník. Po hodině ji vystřídá Lokálka a večer zakončí Věra Martinová a Jamie Marshall. Vstupné je dobrovolné a výtěžek bude použit na provoz útulku pro psy ve Smiřicích.

Jičínsko - Víkend plný dechovky, country či folkloru

Nová Paka - Na Slavnosti slunovratu se můžete těšit v sobotu od 11 hodin na Masarykově náměstí. K vidění bude ukázka hasičské techniky, vystoupení mažoretek, odpoledne zahraje Podkrkonošská dechovka, Evergreen Dixieland Band, vystoupí děti ze ZUŠ i zahraniční folklorní soubory. Program pokračuje až do večerních hodin a na 23. hodinu je připraven ohňostroj.

Ostroměř - V sobotu a v neděli se koná IV. ročník Ostroměřských slavností. Začnou v sobotu ve 12.15 hodin na hřišti za školou. Návštěvníky čeká například Ferdohraní s klaunem Ferdou a Petrou Černockou, taneční a hudební skupiny, ukázka protipožárního zásahu dětí ze SDH Ostroměř. V neděli vystoupí od 13 hodin Kyzivátova dechová hudba a vyvrcholením slavností bude koncert Petra Spáleného a kapely Apollo Band.

Lázně Bělohrad - Od čtvrtka do neděle se v tomto malebném městě uskuteční 38. ročník folklorního festivalu „Pod Zvičinou". Návštěvníci se mohou těšit na soubory z Portorika, Rumunska, Polska a Gruzie a samozřejmě z České republiky. V sobotu se v zámeckém areálu uskuteční například závod v polce na 200 metrů nazvaný Polka rallye. Světem křížem krážem se jmenuje program, na kterém vystoupí zahraniční soubory. Nedělní program začne v 9 hodin mší v kostele Všech svatých. Slavnostní průvod ve 13 hodin od Stromu života přivede účinkující a diváky do zámeckého parku. Tam celý festival uzavře galaprogram nazvaný Zatoč ty se, má panenko.

Náchodsko - Kinematovlak potěší každého

Červený Kostelec - Na místní nádraží dorazí v sobotu Kinematovlak. Pojízdné kino bude dopoledne promítat klasické večerníčkovské pohádky a dětské filmy, odpoledne od 17 hodin rodinné filmy. Nedílnou součástí kina je hrací vůz Vláček Hráček, kde se zabaví i ti nejmenší. Kinematovlak bude v Červeném Kostelci až do čtvrtka 21. června. Jeho návštěva je zdarma.

Rychnovsko - Spanilá jízda trabantistů

Opočno - Obdivovat staré dobré „bakeliťáky", které sice již na silnicích nejsou příliš k vidění, avšak jejich majitelé na ně nedají dopustit, bude možné v sobotu dopoledne na opočenském náměstí. Klub trabantistů se na víkend sjede v kempu u Velkého Vřešťova nedaleko Dvora Králové, avšak sobotní spanilou jízdu si udělají řidiči do Opočna pod Orlickými horami. Každoročně jsou mezi vystavenými kousky i kuriozity jako trabant, jenž má podobu starého newyorského taxíku nebo je pruhovaný jako zebra. Na náměstí zůstanou vozy do oběda.

Solnice - Na sobotu je v Solnici naplánován sjezd tříkolových vozítek, vyrobených v místním družstvu Velorex. Příjezd účastníků a jejich řazení začne kolem 10. hodiny dopoledne. O půl čtvrté odpoledne začne předváděcí jízda Solnicí. Pro majitele vystavených strojů je k dispozici oběd a večeře zdarma i možnost přespání ve stanu v areálu bývalé továrny. S předstihem je ale možné zajistit si ubytování v místní sokolovně.

Trutnovsko - Z Havlovic až k Viktorčinu splavu

Havlovice - S čím vším lze vyrazit na vodu? Fantazie stavitelů plavidel je téměř bezbřehá a přesvědčit se o tom lze v sobotu ve 12 hodin u Šiškovenského mostu. Prezence plavidel je od 9 do 11 hodin, cíl Úpění, tedy plavby po řece Úpě, je u Viktorčina splavu v Ratibořicích. Organizátoři doporučují používat plavidla vlastní výroby, průmyslově vyrobená až po patřičných úpravách tak, aby odpovídala duchu akce. Jinak nebudou na start připuštěna. Recesistická tradice se v Havlovicích zrodila v roce 1975 mezi trempy z osady Idaho.

Libňatov - Oslavy 120. výročí založení sboru připravují hasiči na sobotní odpoledne. Slavnostní průvod se vydá na cestu ve 13 hodin, na hřišti pak bude probíhat program až do odpoledních hodin (mažoretky, ukázky techniky, požární útok mladých hasičů). Na večer je připravena taneční zábava.

Vrchlabí - Charitativní bleší trh pořádá v sobotu Občanské sdružení Na Dvoře a KD Střelnice. Výtěžek akce, pořádané od 8 do 14 hodin na zahradě kulturního domu, bude použit na podporu slaměného domu skautského oddílu Krakonoš.