V podkroví zdejšího muzea dočasně nahradila výstava hraček expozici etnografie, která je zaměřena na podkrkonošská řemesla, lidové kroje či nábytek. Informovala o tom ředitelka muzea Jana Hájková. Expozice etnografie by se měla vrátit do podkroví na podzim.

Dlouhá tradice

„Po dvou letech je třeba vystavené exponáty očistit, ošetřit a prádlo šetrně vyprat. Proto expozici na určitý čas snímáme," uvedla ředitelka.

Výstavy hraček v Semilech pořádají v posledních letech pravidelně, patří k nejnavštěvovanějším, navíc k městu patří. Výroba hraček měla v Semilech dlouhou tradici a hrály si s nimi děti doslova v celém bývalém Československu. Svůj ústřední závod měla ve městě dokonce i Tofa. „Samotnou mě překvapilo, kolik hraček se nám v průběhu tří desítek let, kdy sbírku vytváříme, podařilo převzít do péče. Návštěvníci tak mají na několik měsíců jedinečnou možnost vidět stovky exponátů, které jsou jinak uloženy v depozitáři," řekla kurátorka výstavy Alena Hovorková.

Na výstavě nazvané Půda plná hraček jsou nejen dřevěné hračky a stolní hry z Tofy, ale i starší hračky našich babiček. V muzeu vystavili porcelánové a bakelitové panenky, dětské pokojíčky a pokojíčky pro panenky, kovové hračky, loutky i houpací koníky.

Nechybí ani kočárky pro panenky, stejně jako plyšoví medvědi. „Několik exponátů nám zapůjčilo turnovské muzeum Českého ráje z pozůstalosti Jany a Josefa Schejbalových. I to je krásná příležitost vidět vcelku vzácné muzejní kousky," dodala Hájková.

Také v Jilemnici

Výstavu zaměřenou na hračky má nyní i další známé muzeum na Semilsku. V Jilemnici vystavují stovky dřevěných historických i současných hraček a dřevěných módních doplňků vyrobených v albrechtické firmě Johann Schowanek, posléze Tofa a nyní Detoa.

(knt, snm)