Známá hospodyně Magdalena ale slané moc nepekla. „Zvolily jsme pečivo k vínu, abychom mohly lidem vyprávět o tom, kde všude víno používala,“ uvedla Jindřiška Kubíčková ze Spolku paní a dívek.

Čtyřčlenná porota nakonec ochutnávala šest vzorků slaných výrobků. Do křesla předsedy usedl Pavel Kusý z pěveckého sboru Vlastimil. „My chlapi vždycky víme, kde je nejlepší uzené a tlačenka. Ale porotu jsme museli posílit i o ženy,“ říká Kusý.

U pečiva hodnotili vzhled, vůni a samozřejmě chuť. Na správný výběr dohlížel vyhlášený litomyšlský kuchař František Košťák. „Pochutnaly jsme si na slaných roládkách, pizze. Překvapil nás dobrý závin a slané houstičky,“ shodly se kuchařky Jaroslava Bulvová a Ludmila Motyčková, které usedly v porotě vedle pánů. Ze šesti hospodyněk nakonec ocenili tři.

Magdalena Dobromila Rettigová využívala v kuchyni víno do piškotů, nákypů, ale také na telecí maso. „V kuchařce jsme našly mimo jiné šneky ve vinné omáčce nebo recept na vinnou polévku,“ přibližuje Jindřiška Kubíčková.

A jaké víno na vaření použít? Rettigová všude píše, že nejlepší je kvalitní rakouské. A s odměřováním si také nedělala hlavu. „Někde má uvedené, že stačí trochu a někde žejdlík. Výpočty jsem zjistily, že žejdlíkem myslí necelý půllitr,“ dodává Kubíčková.

Slavnostní večer ve Smetanově domě vyvrcholil vystoupením dechového orchestru Josefa Krále z Litomyšle.