Milovníci hudby se dočkali. V neděli se rozezní reproduktory a hlasivky vystupujících zpěváků. Festival trvá do úterý, přičemž organizátoři předpokládají, že na něj zavítá ještě víc návštěvníků než loni. Avšak ani tehdy si nemohli na nezájem stěžovat, neboť festival navštívilo bezmála třicet tisíc lidí.
Třebaže návštěvníky zajímá kolem festivalu hned několik věcí, tou nejpodstatnější je, jací interpreti se ve Festivalparku na bývalém vojenském letišti představí. Lákadly by měla být jména jako The Offspring, Massive Attack či Richard Muller.

Jak na letiště?

Aby si však mohli návštěvníci své oblíbené muzikanty poslechnout, musí nejprve do Festivalparku dorazit. Jak se do samotného centra dění tedy dostanou? Ti, kteří zvolí k dopravě osobní automobil, by měli dopředu počítat s možnými kolonami. V samotném areálu letiště pak bude možné zaparkovat na velkokapacitním parkovišti střeženém festivalovou ochrankou.

Pozor na cennosti

Přesto však pořadatelé nedoporučují lidem nechávat si ve vozidlech cennosti. Za jejich případné ztráty neručí. Především na zpáteční cestě pak musí šoféři počítat s posílenými stavy policistů, což potvrdila i mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková: „Na akci takovéhoto rozsahu jsme počty policistů navýšili obdobně, jako tomu bylo i v loňském roce." Strážci pořádku se u řidičů zaměří i na frekventovanou kontrolu alkoholu v krvi.

Vlakem se slevou

Cestující, kteří míří z různých koutů České republiky na festival vlakem, mohou na pokladnách Českých drah využít slevy padesát procent. Musí však zažádat o jízdenku s tarifem Vlak+ Rock for People 2016.

Pro dopravu přes město je pak vhodné využít služeb MHD. V bezprostřední blízkosti Festivalparku se nachází zastávky Letiště či U Lupínků. Ze zastávky Hlavní nádraží jezdí na tyto zastávky linky číslo 15, potažmo číslo 13.

Neméně důležitou informací pro všechny účastníky je také občerstvení. Při poslechu hudby totiž jednomu nejen vyhládne, ale 
i vyschne v krku. V takovém případě pak lidé ocení kupříkladu „Street food rocks", díky němuž budou moci ochutnat pokrmy z mnoha koutů světa. Co by to však byla za festival bez národního nápoje, a sice piva. O bezpečnost tisícihlavých davů se bude starat nespočet stewardů, 
bodyguardů a security pracovníků.

Jelikož je festival vícedenní záležitostí, důležitá 
je i otázka noclehu. Účastníkům jsou v rozdílných cenových relacích k dispozici i přilehlé kempy, 
ve kterých si mohou postavit stany.

Kapacita kempů je však omezená a některé 
z nich již hlásí vyprodáno.

Radek Kozel