Na Obscene Extreme se přijeli vyřádit metaloví fanoušci z celého světa. Z Jižní Ameriky, Nového Zélandu, Asie.

Od Jihočínského moře do Krkonoš

Hodně dlouhou cestu absolvovala partička šesti mladíků. Do Trutnova dorazili z Hongkongu. „V Evropě jsme vůbec poprvé,“ přiznal jeden z nich Alan Tam. „Víte, u nás tenhle styl hudby a zábavy není příliš rozšířený, tak jsme vyrazili sem. Obscene Extreme je ve světě známý a uznávaný festival, dozvěděli jsme se o něm od přátel,“ vysvětloval, co je zavedlo ze sedmimilionové metropole u Jihočínského moře do třicetitisícového města pod Krkonošemi. „Nevadí, že to je tak daleko,“ mávl rukou nad náročným cestováním. „Podstatné je to, že tady je hodně lidí a kapel z celého světa, z USA i Jižní Ameriky. To je skvělé,“ lebedil si.

Dobrovolná bolest. Rány dřevěnou rákoskou, to byl jen začátek show v bičování.
Trutnovák si nechal nařezat na zadek dostihovým bičem i otcovským řemenem

Partička z Hongkongu dala v Trutnově přednost ubytování v hotelu před kempovým městečkem se stanech, které obsadily louky kolem Bojiště. „Je lepší odpočinout si na hotelu. Je to i takové jistější pro případ, že by pršelo,“ povídal Alan Tam a se svými kamarády se vydal vstříc hudebnímu šílenství.

Mladíci z Hongkongu jsou poprvé v Evropě. Přijeli se vyřádit na trutnovský festival Obscene Extreme.Zdroj: Deník/ Jan Braun

Moskevský byznys Coyote Records

Daleko to měl také Dmitrij Andrejevič Praskilevič, prodavač z Moskvy. Aby mohl nabídnout metalový sortiment návštěvníkům festivalu v Trutnově, vydal se autem na cestu dlouhou 24 hodin. „Tři hodiny jsem strávil na hranicích, hodinu spal, jinak jsem celou dobu z Moskvy do Trutnova řídil,“ prozradil. Na Bojišti rozbalil metalové nádobíčko, které prý jde v ruské metropoli hodně na odbyt, a spí ve voze. V žádné stařičké ladě, ale bílé dodávce Mercedes. „Spát v autě jsem si už zvyknul. Jde to,“ neviděl žádný problém v méně komfortním přenocování.

Na Obscene Extreme není žádným nováčkem, na Bojiště jezdí už deset let. „Jsem tady každý rok. Je to pěkný festival. Hodně Rusů sem jezdí, jsou tady i moji kamarádi. Je to jediný takový festival v celém světě,“ ocenil výjimečnost trutnovského festivalu. V Moskvě provozuje podnik Coyote Records s grindcorovým zbožím a brutální tématikou. Jak mu to tam jde? „V Moskvě to je dobrý byznys, v Rusku je hodně fanoušků metalu,“ neskrýval. V Trutnově má stánek, ověšený řadou triček, čepic, nášivek a CD. „Lidi už mě tady znají. Nejvíc jdou na odbyt trička. Cédéčka už tolik ne, spíš skoro vůbec,“ řekl bodrý Moskvan Dmitrij Andrejevič Praskilevič. V neděli ho čeká náročná cesta domů. Příští týden už bude zase úřadovat v ruském metalovém království v Andropovově ulici.

Dvacátý ročník hudebního festivalu Obscene Extreme.
Krvavá jelita uvedla šílence do říše extrémů a obscénností