Svitavsko: S kejklíři bude konec prázdnin veselejší

Moravská Třebová – Poslední prázdninová sobota  patří historickému kejklování. Nádvoří zámku ožije historickými slavnostmi. Na několika scénách se od 13 hodin uskuteční bohatý program šermířů, kejklířů, komediantů, trubadúrů a dalších. Večer vyvrcholí kejklířským a šermířským vystoupením s ohni.

Svitavy – Víkend bude patřit mažoretkám, dechovce a pouti se staročeským jarmarkem. Na mažoretky z Bystrého, Chrudimi, Jemnice a ze Svitav se mohou návštěvníci těšit v sobotu od 10.30 hodin v centru města. Poté bude následovat přehlídka dechových hudeb, vystoupení folklorního souboru a cimbálovky. První zářijová neděle patří tradičně pouti ke svatému Jiljí. Historický program s jarmarkem a dobovým koloritem začíná v devět hodin.

Orlickoústecko: Ve Slatině budou blafat 'stabiláky'

Slatina u Vysokého Mýta – Místní základní organizace Českého svazu chovatelů pořádá o víkendu v areálu „Na Brodě" 30. prodejní výstavu králíků, drůbeže, holubů a exotů. Součástí akce bude 6. výstava modelů aut, letadel, lodí a vláčků a 4. ročník „blafání"  – expozice stabilních spalovacích motorů. Na místě bude ukázková expozice a prodej zakrslých Teddy králíků. Zpestřením bude výstava mečíků, prodej pokojových rostlin, dřevin a výstava zahradní techniky. Program doplní ukázka výcviku pasteveckých psů a tombola. V sobotu výstava potrvá od 8 do 18, v neděli do 16 hodin.

Přívrat – Milovníci guláše a maďarských specialit v sobotu zamíří do obce u České Třebové. Uskuteční se tam druhý ročník neobvyklé kulinářské akce. Guláš Festival Přívrat 2012, soutěž v přípravě kotlíkového guláše, začne nástupem družstev na návsi v 10 hodin dopoledne, o půl hodiny později se už kuchaři pustí do práce. Podle sdělení pořadatelů je do soutěže přihlášeno dvanáct  tří až pětičlenných týmů, které budou soupeřit o Řád zlaté vařečky určený vítězům. Ochutnávka gulášů by měla začít po 14. hodině.

Pardubicko: Den plný her a soutěží v Aquacentru

Pardubice – Aquacentrum Pardubice zve na den plný her a soutěží pro děti, které se tak mohou řádně rozloučit s prázdninami. Návštěvníci se od 13 hodin mohou těšit na atrakce, jako jsou skákací hrad, simulátor surfu nebo nafukovací lezecká lahev. Pokud bude přát počasí, budou na návštěvníky čekat další atrakce přímo na slunečné pláži.

Holice – Dětský den spojený s loučením s prázdninami  čeká na návštěvníky v sobotu od deseti hodin na fotbalovém stadionu SK Holice. Vystoupí Maxim Turbulenc a celá řada známých tváří z Arabela Teamu. Ani dospělí se nebudou nudit, přijedou motokrosy a závodní speciály a nebude chybět ani vystoupení roztleskávaček. Ve 14.05 hodin odstartuje čestným výkopem fotbalové utkání mezi starou gardou Holic a Arabela Teamem. V podvečerních hodinách se můžou příchozí těšit na dívčí rockovou skupinu Sweet zone, Františka Nedvěda mladšího nebo diskotéku. V neděli budou k dispozici skákací hrady a dětské skluzavky po celý den pro děti zdarma. Od 13 hodin se uskuteční motokrosový závod – Memoriál Michaela Špačka.

Chrudimsko: Obžinky coby lidová veselice s folklorem i jarmarkem

Chrudim – Od pátku do neděle se konají Chrudimské obžinky.  Místem jejich konání bude Resselovo náměstí, Muzeum barokních soch, Muzeum i kostel Nanebevzetí Panny Marie. V pátek čeká návštěvníky noc v tanci v intimním prostředí Muzea barokních soch. Po skončení pořadu pokračuje volná zábava a muzicírování před barokním muzeem. Sobotní příjemnou atmosféru lidového jarmarku doplní svým tancem a muzikou soubory Kohoutek Chrudim, Hořeňák Lázně Bělohrad, Ostravica Frýdek-Místek, VIčnovjan Vlčnov a Malá česká muzika Praha. Bohatý kulturní program večer vystřídá velká taneční veselice pro veřejnost. Po nedělní mši se  soubory rozloučí vystoupením na schodech kostela.

Podhůra – Kroužky ČR východ a Hvězdná máma pořádají  v neděli  od 13.30 hodin u rozhledny Bára na Podhůře 3. ročník rodinného kočárkování. Připraveny jsou soutěže pro děti, opékání špekáčků, tombola, divadlo, malování na obličej a další atrakce.

Pohled – Obec Mladoňovice zve v sobotu od 13.30 hodin děti i rodiče na sportovní odpoledne „Rozloučení s prázdninami" u kulturního domu v Pohledu. Od 13.30 hodin se představí Motoklub Chrudim a asi stovka  motorek různých značek. Od 14.30 bude otevřena airsoftová střelnice a další sportovní stanoviště. Po soutěžích se můžete těšit na předvedení výcviku služebních psů a večer vás od 17 hodin SDH Pohled zve na diskotéku.

Rychnovsko: Vzpomínka na doby, kdy parketu vládly swing a dixieland

Kostelec nad Orlicí – V zámeckém parku se v sobotu od 13 hodin uskuteční druhý ročník Swingového festivalu. Hudební žánry swing a dixieland vám nabídnou uskupení Pružná těla, Trombone Band, nChant Jazz a Zakoplaho Dixieland. Těšit se můžete také na doprovodné výstavy, občerstvení a zábavu pro děti, kterou zajistí sdružení OSTROV.

Slemeno – Bohatý program je připraven v sobotu na multifunkčním sportovišti. Zahájení proběhne v 9 hodin nohejbalovým turnajem, po kterém následuje fotbalové utkání. V pravé poledne bude slavnostně vysvěcena chlebová pec. Čeká vás zajímavý den s ochutnávkou prvních bochníků chleba pečených tradičním způsobem. Těšit se můžete také na gulášové soutěžení, divadlo nebo country.

Rychnov nad Kněžnou – Již od pátku se na Poláčkově náměstí a na nádvoří Kolowratského zámku koná Rychnovský jarmark, který bude pokračovat až do sobotních večerních hodin. Zítra v 16 hodin ho zahájí harmonikář Míra Toman. To však nebude jediné lákadlo, mimo jiné se představí divadelní soubor Májovka Synkov, country skupina Kalumet, folk-rocková skupina Oboroh, kapela Plechovanka a mnoho dalších. Dále je na programu taneční vystoupení, šerm či ohňová show. Připraveny jsou i dílny pro děti.

Královéhradecko: Městem se proženou kola i odrážedla

Hradec Králové – Neobvyklá podívaná se odehraje v neděli  v ulici Víta Nejedlého u sportovní haly  Slavia. Konat se zde bude třetí ročník akce Odrážedla aneb Poslední prázdninová jízda. Závod na kolech či odrážedlech pro nejmenší se pojede od 13 do 18 hodin. Kromě závodů je připraven i doprovodný program pro děti – skákací hrad, nízké lanové překážky nebo malování na obličej. Součástí akce je i program pro rodiče –  bikesprint, v němž si mohou změřit síly na trati 400 m s bikerem a českým reprezentantem Janem Hruškou.

Hradec Králové – Evropská noc pro netopýry se uskuteční v sobotu v Muzeu východních Čech. Jedná se o osvětovou akci pro děti i dospělé, jejímž záměrem je přiblížit pro mnohé tajuplná zvířata – netopýry. Účastníci se dozvědí, kde netopýři žijí, čím se živí a mnoho dalšího. Pro rodiče s dětmi je začátek zkráceného programu  v 18.30 hodin, pro ostatní zájemce začíná noc s netopýry ve 22 hodin.

Jičínsko: Vítova louka bude patřit traktorům

Konecchlumí –  V sobotu bude Vítova louka patřit traktorům. O 9 hodin zde začíná již 9. ročník Konecchlumské  traktoriády. Závody odstartují v 10.30 hodin. Letos účastníky čeká nová disciplína: hod holínkou a nově upravená a extrémnější závodní dráha. Návštěvníci se mohou těšit na truck-trial, exhibici mistra ČR 2011 Radka Malínského. Slavnostní vyhlášení výsledků je plánováno mezi 15.30 a 16. hodinou. Následuje spanilá jízda po okolí a v 17 hodin vypukne after-party ve sportovním areálu v Konecchlumí.

Stará Paka – Vítání hříbat pořádá Fjordský hřebčín v sobotu od 13 hodin. Na programu bude prezentace koní, předvedení plemenného hřebce Balony, křtění hříbat, čtverylka chovných klisen, puschbal (koňský fotbal) a další. Vstupné bude věnováno na provoz dětského jezdeckého klubu.

Staré Hrady – Starohradská Hradozámecká noc se odehraje na zámku ve Starých Hradech u Libáně. Akce se koná v sobotu od 18 hodin do jedné hodiny po půlnoci. Návštěvníky čekají noční pohádkové prohlídky sklepení a hradních a zámeckých prostor, souboje rytířů a dračí ohňová show. Příchozí potěší atmosféra pohádek čaroděje Archibalda I. stejně jako souboje templářských rytířů doprovázené dračí ohňovou show.  Zábava a překvapení čekají na děti i dospělé.

Trutnovsko: Umíte podojit krávu? Zkuste to na jarmarku

Trutnov – V sobotu se na Krakonošově náměstí koná jarmark s bohatým programem. Připraveny jsou ukázky řemesel i prodej rukodělných výrobků. Začátek je v 9.30 hodin. Na náměstí se vystřídají HF band, Cimbálová muzika Dušana Kotlára, Funny Fellows, Jaroslav Uhlíř s doprovodnou kapelou a od 17 hodin skupina Madrace. Pro děti pořadatelé připravili Vodnickou pohádku. V horní části náměstí bude od 10 do 16 hodin bludiště, simulátor dojení krávy, trampolína a aktivní centrum Bořek stavitel. Za sochou Josefa bude nástupiště výletního vláčku. Ten bude  jezdit střídavě do Dolců a na Dvoračku.

Trutnov, Babí – Občanské sdružení Stachelberg  v sobotu na dělostřelecké tvrzi od 20.30 hodin promítne film Tmavomodrý svět. Film bude promítán na stěnu jednoho z největších bunkrů v Čechách. Prostředí je přímo symbolické – mnozí z těch, kteří chtěli v září 1938 bránit republiku v pohraničních pevnostech, bojovali nakonec v řadách britského královského letectva. V případě deštivého počasí představení odpadá.

Náchodsko: Citrusy, kaktusy, bonsaje, květiny i med

Teplice nad Metují – Osmá regionální zahrádkářská výstava se koná od pátku do neděle v teplické základní škole a přilehlém parku. Výstava zahájí v pátek v 15 hodin. Otevřena bude vždy od 8 hodin, v sobotu do 18 a v neděli do 16 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na expozice zahrádkářských organizací, citrusářů, kaktusářů, bonsajistů, pěstitelů květin, myslivců, včelařů, zhlédnou ukázky historických řemesel či práce řezbářů.

Ruprechtice – Poslední koncert festivalu Za poklady Broumovska se uskuteční v sobotu od 18 hodin v kostele sv. Jakuba Většího v Ruprechticích a bude hostit mladou talentovanou  japonskou klavíristku Mio Sakamoto. Vstupné je dobrovolné. Výtěžek je určen na péči o kostely tzv. broumovské skupiny.

Broumov – Broumovský klášter se zapojil do celorepublikové akce s názvem Hradozámecká noc. Ta se uskuteční o tomto víkendu. V sobotu bude klášter otevřen do půlnoci, v neděli do 18 hodin. Návštěvníci uvidí prostory, kam se běžně nedostanou. Bude to kůr klášterního kostela sv. Vojtěcha, kde se dozvědí informace o fungování varhan a mnoho dalších zajímavostí.