„Bylo to náročné, ale ani jsme se přitom nehádali. Kupodivu," povídá s úsměvem Jiří Stejskal, jeden z hlavních iniciátorů a organizátorů výstavy Když cvakne spoušť ve vrchlabském Augustiniánském klášteře. „Myslím si, že to je úžasný počin, ať je autorům čtyřicet nebo devadesát," říká Stejskal.
Výstava se koná u příležitosti 20. výročí místního Fotoklubu Spoušť. Její přípravy trvaly devět měsíců. Zapojili se do ní jak současní, tak bývalí členové a rovněž pamětníci vrchlabských podnikových fotoklubů od konce 50. do konce 80. let. Mezi nimi například stále aktivní, devadesátiletý autor Otto Singer.

„Výstavu jsme pojali obšírněji, vedle dvacetiletého výročí Fotoklubu Spoušť jsme do ní zařadili celou poválečnou historii vrchlabských fotografických klubů. První vznikl v letech 1959-60 při Automobilových závodech Vrchlabí," upřesňuje Jiří Stejskal. Členství v závodních klubech přinášelo v tehdejší době takřka jedinou možnost, jak kvalitně zhotovit fotky. „Znamenalo to mít přístup k solidní fotokomoře. Zvětšovák a další potřebné věci stály velké peníze. Přes závodní fotokluby tak byla výborná příležitost vyvolávat fotky a scházet se nad nimi. Spolky byly v tehdejší době nežádoucí," doplňuje.
Fotografické umění od členů klubu Spoušť můžete obdivovat do 30. dubna, denně kromě pondělí od 8 do 16.30. Pěkných záběrů je tam opravdu houšť.