Hned první den přírodní amfiteátr Na Bojišti zaplnily tisíce návštěvníků a na hlavním pódiu excelovala hlavní hvězda – Primal Scream ze Skotska.

Že v největším městě regionu začíná „český Woodstock“ bylo patrné už několik hodin před prvním koncertem. Během celého odpoledne do festivalového městečka proudily davy lidí. Toho využili i odpůrci předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, kteří těsně u vstupu do areálu zájemcům rozdávali samolepky, náramky a červená trika s nápisem „Paroubek škodí lidem“. Krátce před dvacátou hodinou se však pozornost návštěvníků přesunula k hlavnímu pódiu. Tradiční moderátor Zdeněk Suchý nejstarší hudební podnik svého druhu u nás zahájil.

V rytmu Čankišou

Natěšené publikum dostala do varu už brněnská etno skupina Čankišou. „Vždycky tady je nádherná atmosféra a pokaždé ten festival stojí za to,“ pochvaloval si po vydařeném koncertu nepřehlédnutelný frontman kapely Karel Heřman. „Trutnovský publikum je vždycky hrozně příjemný a vstřícný, nám se tady hraje dobře. Lidi jsou schopni reagovat na cokoli, co je nějakým způsobem osloví. Odpovídá to i mým představám o muzice, která je hlavně o přenosu energie,“ dodal Heřman.

Očekávanou hvězdou večera i celého festivalu ale byli skotští rockeři Primal Scream. Kapela, která na hudební scénu vstoupila v roce 1982, potvrdila, že je stále ve výtečné kondici. Po více než hodinové rock'n'rollové jízdě, prošpikované tanečními a elektronickými postupy, si divácký kotel vynutil další přídavky. V závěru strhujícího představení tak došla řada i na kontroverzní píseň Swastika Eyes. Kvůli jejímu vysílání dokonce Rada Českého rozhlasu loni v říjnu obvinila Radio Wave za propagaci nacismu.

Úvodní festivalový den na hlavní scéně pak uzavřela metalová smršť v podání americké formace Pro–Pain.

Sobotní program bude z velké části patřit ženám. Kromě legendární ruské písničkářky Žanny Bičevské a britské popové zpěvačky Candie Payne se na Bojiště po třech letech vrátí Eva Pilarová, aby uctila památku Waldemara Matušky. „Zavzpomínáme na Waldemara dvěma největšími hity, které jsem kdysi zpívala s Waldou, Láskou nebeskou a Tam za vodou v rákosí,“ prozradila zpěvačka v rozhovoru pro Festivalový samizdat, co s kapelníkem Vítem Fialou pro diváky chystají. Do dějiště festivalu by také měl dorazit tradiční účastník Václav Havel. V neděli zahrají Hudba Praha, Jiří Schmitzer s kapelou nebo polský Akurat.