Podle předběžného odhadu organizátorů si přišlo užít skvělou hudbu, atmosféru i pestrou škálu dvacítky regionálních i republikových pivovarů kolem osmi tisíc lidí. „Letošní ročník byl absolutně rekordní a jsme rádi, že se to podařilo při našem jubileu,“ uvedl hlavní organizátor Petr Ticháček. Dosavadním maximem byla pětitisícová účast.

Jandu muzika prostě baví

Vrchlabské náměstí TGM bylo lidmi skutečně naprosto napěchované, nejvíce se jich sešlo při koncertu legendárního Olympiku. „Bylo to úžasný,“ řekl frontman kultovní kapely Petr Janda bezprostředně po vystoupení, které si viditelně užil. „Některé kapely mají omezenou generační vlnu, na jiné chodí všechny generace. Jako na Stouny… nebo na nás,“ usmíval se slavný zpěvák.

V květnu oslavil 75. narozeniny. V chladné sobotní noci bylo navýsost zřejmé, že je to pro něj pouze údaj v občanském průkazu. Unylé skřehotání unavených důchodců? S tím na Olympic rozhodně nechoďte. Je úplně jiná kapitola. Kapela, která letos slaví 55 let na hudební scéně, si drží skvělou formu. „Hrajeme pořád hodně, dvakrát týdně. Já i víckrát. Hrál jsem včera sám na Hluboký, předevčírem u nás na vesnici v hospodě. Muzika mě prostě baví. Líbí se mi to,“ vysvětlil jednoduše.

Richard Krajčo vytrhl trn z paty organizátorům Porciunkule v Hostinném, která se ve městě tradičně koná již od roku 1667. Zaskočil za Monkey Business a nadchl plné náměstí.
Máme úžasného souseda, pochválila Richarda Krajča starostka

Petr Janda má radši vystoupení pod širým nebem než v kulturních domech a sportovních halách. „Vždycky jsme hráli ve Vrchlabí v kulturáku na Střelnici, kde se točil film Hoří, má panenko. Venku se hraje lépe, zvuk se neodráží, v kulturácích je to někdy obtížné,“ prohlásil. V Krkonoších se objevuje pravidelně každý rok. „Všimnul jsem si, jak je Vrchlabí krásné,“ ocenil. Nejčastěji míří do Špindlerova Mlýna na lyže. „Letos jsem byl ve Špindlu dvakrát, jezdíme na Medvědín. Lyžuji s malými dětmi, které tam jsou v lyžařské školičce,“ prozradil. Nad dotazem, jaký je lyžař, se Petr Janda významně pousmál. „Lyžování mně nikdy moc nešlo,“ poznamenal.

O Krakonošovi a andělech

Koncert Olympiku, v kombinaci s dvacátým výročím vrchlabských pivních slavností a přívětivým počasím, označil hlavní organizátor Petr Ticháček za důvody rekordní osmitisícové návštěvy. „Navíc v okolí vedle Porciunkule v Hostinném není žádná další velká akce. Lidi chtějí jít na rynk, bavit se, pokecat, popít. To je přirozený pud,“ připomněl. V předvečer akce mu však bylo ouvej. Vydatné bouřky rozhodně nenasvědčovaly, že by v sobotu mělo být vrchlabské náměstí plné k prasknutí.

„V pátek jsme na náměstí mrzli při přípravách, přehnala se velká průtrž mračen, zničila nám stany. Bylo to šílené a opravdu hodně náročné,“ přiznal Petr Ticháček. „Pokud by dál pršelo, tak by lidi nepřišli, to mi je jasný,“ uvědomoval si. Počasí se v sobotu nad Vrchlabím umoudřilo a šéf Krkonošských pivních slavností na to má originální recept. „Je potřeba souznít s Krakonošem celý rok a mít k němu pokoru. Kamarádka mi říkala: Člověče, ty běž na Sněžku a modli se k andělíčkům. To já udělám. To, že je v pátek brutální počasí a v sobotu nádherně, to je o andělech a Krakonošovi, a ne že ne!“

Pivní slavnosti ve městě zakořenily

O čem budou budou příští pivní slavnosti, v tom má jasno už teď. „Příští rok už budeme muset používat EET a tahle sranda nás bude stát velké peníze. Je deset hodin večer, narvané náměstí a ke každému pivu se musí vydávat účtenka. To je přeci hovadina. Ale musíme se s tím popasovat,“ pokrčil rameny. Letošní ročník mu však vyšel náramně. „Chci pro všechny něco. Proto tady byl Michal Nesvadba pro děti, Abde a Sharlota pro teenagery, Marek Ztracený, který je na festivalech fenomenální, Pepa Laufer, který se vyučil ve vrchlabské Tesle, a legendární Olympic, velká ikona. Jsem rád, že Krkonošské pivní slavnosti ve Vrchlabí zakořenily a k městu prostě patří,“ řekl Petr Ticháček.