Obec se jej před pár lety po dohodě s majiteli rozhodla koupit, rekonstruovat a využít pro veřejné účely. Avšak zajistit rentabilitu sálu, do kterého se málem vejdou všichni obyvatelé obce, je přinejmenším husarský kousek.

Připravili dokonce vlastní divadlo

„Karbunkulus“ je podle vysvětlení autora stejnojmenné hry, Petra Peška, jedním z nejkrásnějších drahokamů zdejšího kraje. Je ze skupiny granátů a snad proto byl také nazýván kamenem lásky, nebo čertovým kamínkem. Petr Pešek si vzal za předlohu zdejší starou pověst o ohnivém sudu. Ten prý, narazí-li při své cestě ze zdejšího kopce plného drahokamů, Kozákova, na člověka, jemuž byl předurčen, obdaří jej hromadou zlatého kovu.

Diváci v sále se dokonale pobavili

Autor využil své celoživotní zkušenosti z divadelnictví a připravil text vesnické veselohry, který opatřil nejen sousedským situačním humorem, ale také trefnými narážkami, které vystihují i současnou politickou scénu.

K těm mu nemálo dopomohla i jeho angažovanost v obecním veřejném životě. K provedení pak získal nejen zapálené sousedy, ale i starostku obce, Lenku Malou.Smích i potlesk v hledišti několikrát přerušil premiéru ve zcela zaplněném divadelním sále, aby pak v závěru před oponu několikrát vyvolal skoro dvě desítky amatérských herců.

„Nečekal jsem takový ohlas na svoji tvorbu a popravdě, zájem a účast tří stovek diváků nás přímo zaskočily,“ řekl těsně po prvním představení autor Petr Pešek.

Ten návštěvníkům v úvodu sdělil, že nynější Ochotnický divadelní spolek Máj tu vystupuje v místech, kde jejich předchůdci poprvé uvedli 26. prosince 1867 hru J. B. Moliéra „Bezúmyslný lékař“, jejíž výtěžek věnovali obci a nejchudším dětem. „Téměř čtyři generace divadelních ochotníků tu v obci přinášely lidem smích, radost a osvětu, a vaše dnešní úžasná návštěva je důkazem toho, že amatérské divadlo je pro nás všechny stále důležité,“ řekl obecenstvu.

Spolupracovali všichni, i hosté

Získat dvě desítky herců v nevelké vesnici nebylo podle Petra Peška jednoduché. Pomohli mu přátelé i členové Občanského sdružení Jan Dědina a přespolní, muziku složil hudební skladatel Martin Hybler z nedalekého Turnova. Pochopitelně musel hrát i sám autor a jeho divadelní dceru si zahrála také starostka Jana Malá.

Lidé v obci se dali dohromady

„Jsem ráda, že lidé se dali v obci takhle dohromady. Pořádáme tu mnoho aktivit pro dospělé i děti, ale sehrát divadlo… Všichni se tu totiž dobře známe a tak si mezi sebou ve veřejném životě na nic nehrajeme. Tohle bylo ale něco jiného. Cítila jsem, že to pro naše ochotníky udělat musím,“ řekla pro Krkonošský deník. „Pokud bude vždy na našich hrách a akcích taková návštěva, věřím, že na koupi sálu a celého objektu obec neprodělá,“ uzavřel Pešek.

Otakar Grund