Na tradiční scéně, tentokrát však s použitím nové skládací hliníkové konstrukce jeviště, digitálního zvukařského pultu a osvětlení. „Večer se opravdu vydařil, přišlo zhruba 160 lidí. Ve foyer dětský sbor ze Základní školy Bratří Čapků zazpíval koledy a představení, koncipované pro starší děti a dospělé, sklidilo obrovský aplaus," říká za pořádající loutkáře Antonín Kubíček

Lepší kulturní zážitek si publikum odneslo i díky Nadaci ČEZ, která na vybavení přispěla částkou 100 tisíc korun.

Loutkoherci mají velké plány i do budoucna – chtějí vybudovat multifunkční kulturní sál, kde bude moderní hliníková konstrukce nainstalována na stálo. Sál nemá sloužit jen jako stálá scéna loutkového divadla, ale i jako místo k setkávání seniorů a hendikepovaných spoluobčanů, kde najdou příležitost ke kulturnímu vyžití. „Po osmnácti letech bez stálé scény by to pro naše členy bylo splněním snu. S nynějším vybavením by nám ve stálé scéně už nic nechybělo," doufá Pavel Kubíček, jednatel Klubu loutkářů Úpice.

Do chystaného sálu se vejde až 80 diváků. Dá se tedy předpokládat, že si do něj najdou cestu nejen lidé z Úpice, ale z celého regionu Jestřebích hor. Loutkářský soubor se tradičně účastní i kulturních akcí v okolí. Navštěvuje například dětské dny či akce pořádané občanským sdružení Malý princ a společností Lotrando, která poskytuje sociální služby. „Nikdy nevynecháme ani pravidelné festivaly loutkového divadla v Libčanech, kde se udílí Cena Matěje Kopeckého," dodává Pavel Kubíček.

Na nové vybavení pro loutkářské ochotníky přispěla nadace v rámci grantového řízení Podpora regionů. Ve východočeském regionu podpořila letos 32 projektů. „Nejznámější jsou naše Oranžová hřiště, podporujeme ale také sociální projekty, ochranu životního prostředí a kulturu, kterou obohacuje třeba právě Klub loutkářů Úpice," vysvětluje manažer nadace Ondřej Šuch.

Vánoční loutkové představení sehráli herci na novém jevišti

(aš, šb)