„Na výstavě je k vidění všechno, co souvisí s historií Svazu lyžařů, který je nejstarší na světě. Lidé kromě originálních lyží mohou vidět i například jedny z prvních lyžařských vosků či různé typy holí, například jedny z nich měly i talířky z masivu," řekl sběratel a iniciátor výstavy Aleš Suk.

Součástí expozice jsou i odznaky historických lyžařských škol. Výstava představuje též lyžařskou legitimaci prvního předsedy svazu Jana Buchara, dosud neznámé fotografie lyžaře Bohumila Hanče a jeho báseň, kterou napsal do staniční knihy v Novém Městě na Moravě v roce 1911.

Jsou zde různé druhy lyží, kromě historických dřevěných i skládací, kolečkové či lyže, které samy zatáčely.

„Zajímavé je, že některé exponáty jsou po sto letech tvarově téměř identické se současnými lyžemi. Například první dřevěné připomínaly tvarem současné carvingové lyže. Nebo jsou tu lyže z 30. let minulého století, které měly patky i vzadu a podobaly se dnešním lyžím na freeride," řekl sběratel Suk.

Podle něj se za uplynulých sto let výrazně proměnily použité materiály. Sběratel odhaduje, že lyžování v dalších desetiletích prožije změny. „Lyžovat se bude stále, ale přibudou další disciplíny, aby to pro lidi bylo stále zajímavé," řekl Suk.

(čtk, njt)