Drama rozhodl jediný gól po české nedbalosti v obraně. Obhájci zlata vyhráli 1:0. Národní tým se tak opět vrací domů s prázdnou. Devítileté čekání na cenný kov se partě kouče Filipa Pešána nepodařilo ukončit.

„Byli jsme ustrašení, moc jsme Finům nezatopili. Doufal jsem, že budeme odvážnější a soupeře potrápíme víc,“ hlesl trenér Filip Pešán.

„Dnešní zápas vystihl celý turnaj, bojovali jsme, snažili jsme se, ale nevěřili jsme si,“ přiznal kapitán Jan Kovář. „Musíme se naučit vyhrávat,“ přitakal Pešán.

Taktická bitva příliš nebezpečných momentů nenabídla. Ojedinělou, zato obří šanci, měl Libor Šulák. Český bek vystihl rozehrávku, ale na Olkinuoru nevyzrál.

Kdo byl proti Finsku hráčem zápasu?
HLASUJTE: Kdo byl proti Finsku nejlepším hráčem zápasu?

Na konci první periody Čechům na několik minut zatrnulo. Finové se v přesilovce radovali z vedoucí branky, rozhodčí ale po dlouhém přezkoumání videa gól neuznali. Puk za brankovou čárou neviděli. Pohromu odvrátil gólman Šimon Hrubec i s pomocí tyčky.

Štěstí stálo při národnímu týmu i po přestávce. Ohtama hrozivě napřáhl a dělovkou trefil spojnici zařízení. Šimonu Hrubcovi ještě dlouho zvonilo v uších.

V polovině utkání Češi doplatili na nedůslednost. Laxní Filip Hronek se nechal obrat o puk a pak ještě dovolil Innalovi pohodlně dorazit vyraženou střelu za Šimona Hrubce.

„Jakmile dostanu gól, tak ho mát vrytý do paměti až do konce života,“ hlesl Šimon Hrubec. „Odehráli jsme nejlepší utkání na turnaji, škoda, že nám tam nic nepadlo.“

Češi se proti finskému obrannému valu těžko prosazovali, nedostávali se k ohrožení Olkinuory, chyběla i střelba. Ani přesilová hra jim ke gólu nepomohla. Navíc kupili zmatky v obraně.

Český hokejista Jakub Voráček.
Když měl céčko Voráček. V Praze chyběly k medaili góly, v Bratislavě štěstí

Trenér Filip Pešán přeskupil útoky, jenže obraz hry se příliš nezměnil. Ke gólu nevedl ani závěrečný drtivý tlak při power-play, který přinesl velké šance. Vyrovnání odmítl i střelec Dominik Kubalík. Jaloví Češi tak nenaplnili očekávání a na šampionátu znovu pohořeli.

„Na konci jsme měli pár šancí, ale asi jsme si to nezasloužili,“ připustil Kovář. Na týmu ocenil skvělou partu. „Prošli jsme si hodně těžkým obdobím. Od třetího zápasu jsme hráli o bytí a nebytí, to bylo nepříjemné. Líbilo se mi, jak jsme se semkli a jak jsme spolu žili.“


Hrubec se hned po vyřazení nechtěl pouštět do rozboru turnaje. „Netroufám si to hodnotit, po prohře jsem plný dojmů a možná bych řekl něco špatného,“ odvětil gólman.

„Začátek turnaje nám utekl, pak jsme se do toho dostali. Proti Finům jsme byli outsideři, tipuju, že vyhrají celý turnaj,“ dodal.