V neděli unesl na zádech 211 kilo. Se třemi plnými pivními sudy se vláčel na Sněžku. Na Jubilejní cestě překonal 1888 metrů a zapsal se do knihy českých rekordů. Překonal i slovenské historické maximum. Nikdo v Krkonoších, Vysokých Tatrách, ani jiných horách nenesl těžší náklad. Pácha pracuje jako valcíř na Frýdecko-Místecku, v prostředí, kde bývá 40-50 stupňů. Je zocelený náročným povoláním, tvrdým tréninkem i býčí vůlí překonat zdravotní problémy.

Tři týdny před ním vynesl na Sněžku Štěpán Domorád 170 kilo, což byl v tu chvíli nový rekord. Čtyřiatřicetiletý majitel posilovny ve Vrchlabí měl před deseti lety obrovské problémy se zády. „Doktoři mi zakazovali cokoliv nosit. Nebyl jsem schopen ohnout se ani ke koši,“ říká Domorád.

Oba se z nemocničních postelí zvedli k obdivuhodným výkonům. Ze zdravotních problémů se vyhrabali vytrvalou dřinou. Byť se předtím vůbec neznali, jejich spolupráce a vzájemná podpora při překonávání rekordních met je hezkou ukázkou sounáležitosti horských nosičů, která se přenesla z dávných dob do současnosti.

Jejich příběh je připomenutím doby, kdy se provozovatelé horských bud museli spolehnout místo lanovek a aut na silné nohy a pevná záda krkonošských šerpů. Denně se trmáceli se zásobami po horách, aby turisté měli co jíst a pít, a byli schopni vynést na Sněžku dokonce klavír. Pácha a Domorád úžasným způsobem naplnili jejich odkaz.

HELMUT HOFER s krosnou, na které nosiči vynášeli náklad na Sněžku. „Ta je snad starší než já,“ usmívá se.
Horští nosiči vytáhli na Sněžku i piano