Spící město šokovala událost na čerpací stanici, na které se střílelo. Nejprve po městských strážnících. Jeden z nich skončil se zraněním hlavy, naštěstí lehčím, v nemocnici. Strážníci střelbu opětovali, muž to schytal do hrudníku a ruky. Přesto stihl ještě utéct a ujíždět v autě před policisty. To vše kvůli čtyřem ukradeným limonádám.

Podle policejních zpráv měl sice útočník použít plynovou pistoli, ty jsou ale podle odborníků obvykle k nerozeznání od skutečné ostré zbraně. „Pokud plynovku vytáhnete na majitele ostré zbraně, říkáte si o problém. Při použití plynové pistole na vzdálenost menší než 50 cm hrozí vážné zranění, při přiložení na tělo hrozí smrt,“ charakterizuje plynovou pistoli jeden z webů, který se specializuje na zbraně. Útočník v Trutnově vytasil a použil zbraň proti 31letému strážníkovi z bezprostřední blízkosti. Teď mu hrozí až 6 let vězení. Hubený lup se mu tak těžce nevyplatil.

Po napadení strážníka v Úpici před dvěma týdny je to další alarmující případ. Každá událost byla úplně jiná, přesto má podobné rysy. V Úpici šlo o neplnoleté mladíčky, kteří se servali a neváhali napadnout ani muže v uniformě. Také v Trutnově 28letý muž ztratil zábrany, neovládl se a nebývalou agresivitou reagoval na zásah strážníků poté, co kradl. V době, kdy má společnost plnou kupu starostí s covidovou situací, je to další nepříjemná zpráva, kam jsou schopni zajít ve svém chování někteří jedinci.

Je to ale i důkaz, že strážníci nejsou ve městech jen kvůli pochůzkám po ulicích nebo nasazování botiček na špatně zaparkované auto, ale musí řešit i vážné a nebezpečné situace. V Trutnově fungují 29 let. Takový incident ještě nezažili. Čtvrteční noc si budou dlouho pamatovat.

Ilustrační foto
Přestřelka kvůli kafi a limonádě: zloděj bránil hubený lup s pistolí s ruce