Mrtvý německý běžkař nad Špindlerovým Mlýnem, těžce zraněný mladý snowboardista a ještě vážněji poraněný patnáctiletý lyžař. Taková je včerejší statistika krkonošských záchranářů.

„Těsně před polednem bylo na náš dispečink nahlášeno zkolabování dvaasedmdesátiletého muže ze Spolkové republiky Německo. Do bezvědomí upadl na běžecké trati směrem na Klínové boudy," popsal největší tragédii Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby (HS) Krkonoše.

Běžkaře se před příjezdem horských záchranářů snažil resuscitovat jeho kolega. K bezvládnému muži vyjel jeden záchranář ze Špindlu, služba HS z Plání a další člen HS ze Strážného s defibrilátorem. Zároveň záchranáři kontaktovali rychlou zdravotnickou pomoc, která si přizvala na pomoc také hradeckou leteckou záchranku.

„Vzhledem k tomu, že na začátku akce nebyly vhodné letové podmínky, na místo vezli horští záchranáři i posádku sanitky. Nakonec sice vrtulník přistál, zpět však odletěl s prázdnou, protože po 70 minutách resuscitace lékař konstatoval smrt," uvedl Jirsa .

Tento týden je to tady už druhá tragédie. V úterý zemřel zbloudilý turista v korytě potoka u Richtrových bud.

Plné ruce práce ale včera horští záchranáři měli už od rána. V devět hodin vyjížděli ke zranění chlapce na lyžích na sjezdovce v Janských Lázních. „Podle všech informací vylétl v plné rychlosti mimo sjezdovku a narazil do stromu. Náraz musel být skutečně prudký, protože hoch utrpěl zlomeninu stehna, poranění obratlů a také poranění plic," řekl Jirsa.

Na místo ihned vyrazili dva záchranáři na sněžném skútru. Mladého lyžaře ošetřili, nasadili mu krční límec a na zlomeninu dlahu a zafixovali jej do vakuové matrace. Pak ho převezli k přivolané sanitce, která chlapce odvezla do nemocnice.

I další nehoda se stala v Janských Lázních, tentokrát mladému snowboardistovi. Toho během jízdy srazil německý lyžař a způsobil mu zlomeninu stehenní kosti, s níž taktéž skončil v nemocnici. Tuto nehodu navíc šetří republiková policie.