Tragické dopravní nehody se zvlášť v posledních dnech vrší. A bilance se bohužel opět navýšila v neděli odpoledne po střetu cyklisty s autobusem mezi Výšinkou a Stříteží na Trutnovsku.

"V autobuse cestoval pouze řidič bez dalších cestujících. Cyklista byl při nehodě zraněn, na místě jej záchranné složky oživovaly, bohužel svým zraněním podlehl," uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Podle informací policie 74letý cyklista náhle, bez předešlého naznačení o změně směru jízdy začal odbočovat vlevo na vedlejší silnici v době, kdy ho autobus předjížděl.

"U 45letého řidiče autobusu policisté provedli dechovou zkoušku s negativním výsledkem. U cyklisty byla nařízena soudní pitva," sdělila policejní mluvčí Eliška Majerová.

Zatímco za první půlrok letošního roku policisté zaznamenali na území Královéhradeckého kraje jedenáct obětí dopravních nehod, tato poslední byla už šestou během prvních necelých tří prázdninových týdnů. Červencové kolize na silnicích Královéhradeckého kraje nepřežili tři motorkáři a zemřeli také dva cyklisté a jeden řidič osobního auta. Po jedné ze smrtelných nehod zaznamenalo Rychnovsko a Hradecko, po dvou Náchodsko a Trutnovsko.

Ilustrační foto.
Policisté hledají svědky nehody u Hajnic. Řidič tam vrazil do betonového sloupu

K dopravním nehodám v Královéhradeckém kraji od ledna do června 2021


počet nehod celkem 2 159

s následky na životě a na zdraví 398

počty obětí podle okresů: Hradecko 5, Rychnovsko 4, Náchodsko 2

40 osob bylo těžce zraněno, s lehkým zraněním z nehod vyvázlo 441 lidí.

řidič - viník nehody pod vlivem alkoholu v 94 případech (o 14 méně než za stejné období loňského roku),

pod vlivem drog ve čtyřech případech (stejně jako loni)

Nejhorší byl poslední týden, který smutně završila nedělní smrtelná nehoda na Trutnovsku. V úterý 13. července zahynul 39letý motocyklista po střetu s nákladním autem mezi Čáslavkami a Jaroměří a 46letý řidič osobního auta po srážce s kamionem v Hradci Králové. O dva dny později se stala osudnou srážka s dodávkou pro 36iletého motocyklistu v Potštejně na Rychnovsku a tragicky skončila i nehoda pro 65letého cyklistu, kterého na silnici mezi Žabokrky a Velkými Petrovicemi na Náchodsku smetla motorka.

"Uplynulý týden od 12. do 18. července byl bohužel ve znamení tragických dopravních nehod. Takový počet dopravních nehod se smrtelným zraněním během jednoho týdne jsme v průběhu 10 let ještě nezaznamenali. Od začátku letošního roku se jedná již o sedmnáctou oběť našich silnic," dodala Eliška Majerová.

V sobotu přitom komplikovala na Hradecku dopravu další vážná nehoda na hlavním tahu z Hradce Králové na Jaroměř u Lochenic, kde se zranilo sedm lidí. 62letý řidič Škody Octávie jedoucí od Hradce přejel z neznámých příčin do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem také značky Škoda Octávia. Při srážce se zranily celé osádky obou aut, čtyři osoby utrpěly těžké zranění a tři lehké. Oba řidiči zůstali v autech zaklíněni a museli být vyproštěni pomocí hydraulického zařízení. Přesná příčina nehody je předmětem dalšího šetření hradeckých policistů.

Za první pololetí roku 2021 na tom v počtu zemřelých na silnicích bylo s pěti oběťmi Hradecko a se čtyřmi Rychnovsko. Náchodsko, které je nyní pomalu dohání, mělo dvě.