Z předběžných policejních statistik vyplývá, že zatímco v Pardubickém kraji se oproti loňsku počet obětí snížil z 13 na deset, v Královéhradeckém se naopak výrazně zvýšil. Loni si prázdniny vyžádaly dva životy, letos to bylo o osm více.

Při nehodách se vážně zranilo 54 lidí, z toho 29 v Pardubickém kraji.

ŠEST NEHOD OPILÝCH ŘIDIČŮ ZA JEDINÝ DEN

Alarmující je počet nehod, které se staly pod vlivem alkoholu. Bylo jich celkem 106 a smutně se vyznamenali zejména řidiči v Královéhradeckém kraji. Policie zde během července a srpna vyšetřovala 67 havárií zaviněných lidmi, kteří se nebáli popíjet a pak řídit. Představuje to téměř dvojnásobek oproti Pardubickému kraji.

Na pováženou byla zejména situace v neděli 21. srpna, kdy policie v Královéhradeckém kraji zaznamenala šest nehod, u nichž asistoval alkohol.

NEJTRAGIČTĚJŠÍ NEHODY SE STALY NA PŘEJEZDECH

Jednou z nejhorších prázdninových nehod byla srážka aut mezi obcemi Čepí a Starý Mateřov. Jeden z řidičů byl na místě mrtev, další na následky vážných zranění zemřel po převozu do nemocnice.

Ještě další dvě nehody měly po dvou obětech. Obě se staly na železničních přejezdech. Na začátku července vjelo osobní auto na železniční přejezd trati z Jaroměře do České Skalice a srazilo se s rychlíkem. Při nehodě zahynul devětačtyřicetiletý řidič a jeho o rok mladší spolujezdkyně.

Podle policie se nehoda stala v době, kdy byla výstražná signalizace v chodu. „Vlak, který v tomto úseku jezdí rychlostí kolem 70 kilometrů v hodině, tlačil auto před sebou ještě zhruba 200 metrů," sdělila policejní mluvčí Ivana Ježková.

Podobná nehoda se stala o měsíc později na železničním přejezdu spojující části Letohradu Orlice a Kunčice. Kolem sedmé hodiny ranní se tam střetlo osobní vozidlo s vlakovou soupravou.

„Čtyřiasedmdesátiletý řidič jedoucí s o rok mladší spolujezdkyní ve Škodě Felicia z dosud nezjištěných příčin vjel na přejezd v době, kdy po trati jel vlak," uvedli policisté. Náraz lokomotivy do pravého boku vozu byl tak silný, že jej odmrštil mimo komunikaci. Dvoučlenná osádka z felicie utrpěla těžká zranění, kterým na místě podlehla.

Tragických nehod v Česku ubylo

Obětí dopravních nehod za letošní prázdniny bylo v Česku 126, o 21 méně než loni. Je to nejnižší počet úmrtí na silnicích za červenec a srpen od roku 1990, řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Oproti loňsku nebylo tolik velmi teplých dnů, což podle něho přispělo k menšímu počtu tragických nehod. Loni za oba prázdninové měsíce při nehodách zemřelo 147 lidí, letos jich ubylo zhruba o 14 procent. V červenci zahynulo 61 lidí a v srpnu 65. Meziroční pokles byl nejvýraznější v červenci, a to o 19 úmrtí.