„Konečně jsme se dočkali přírodní sněhové nadílky, vyhlídky jsou opět nadějné. Skiareál Horní Domky je zatím v omezeném provozu a lyžujeme za ceny vedlejší sezóny. Pokud se vyplní předpověď počasí, rádi bychom o víkendu rozšířili provoz o další sjezdovky ve vyšších partiích areálu," informují například internetové stránky rokytnického skiareálu.

Kuriózní nehoda autobus

Zatímco vlekaři, lyžaři a vyznavači dalších sportovních disciplín na sněhu se konečně mohou radovat, menší štěstí už září od řidičů.

Své si už včera užil na silnici v Peci pod Sněžkou šofér jednoho ze skibusů. Na mokrém sněhu v blízkosti sjezdovky Javor neubrzdil při otáčení svůj autobus, prorazil zábradlí nad korytem Zeleného potoka a zůstal viset nad vodou. V té době byl naštěstí ve vozidle sám, lidé tak jen zpovzdálí sledovali, jak se nekontrolovatelný vůz řídí skrz zábradlí do řeky. Štěstí v neštěstí měl dopravce v tom, že k pádu nedošlo. Celková škoda se pohybuje na hranici 70 tisíc korun.

„Byli jsme k události přivoláni my i profesionální hasiči z Trutnova," potvrdil velitel zásahové jednotky dobrovolných hasičů z Pece pod Sněžkou Luboš Černý a ujistil, že k žádné újmě na zdraví u nikoho nedošlo. „Nejvíc to odnesly dvě části zábradlí nad řekou," dodal velitel. Aby mohli hasiči skibus vytáhnout zpět na vozovku, museli povolat jeřáb z Trutnova.

Silničáři problém zatím nehlásí

Mokrý sníh, který i dnes dopoledne zasypává Krkonoše, především na horách znovu klouže. Řidiči tak musí dbát na zvýšenou opatrnost.

Preventivně byla pro kamiony tradičně uzavřena silnice z Kořenova na Harrachov, jiné omezení ale v podhůří ani na horách zatím nepanuje. Silničáři zatím nemuseli řešit ani výskyty ledovatky.

Ve středu v poledne hlásily jednotlivé stanice správy údržby silnic z Trutnovska, že sjízdnost vozovek na okrese nic nekomplikuje.

„Většina našich sypačů se vrátila asi o půl desáté dopoledne s hlášením, že silnice jsou holé a mokré. Ve vyšších polohách leží dva až tři centimetry sněhu na silnicích, které solíme. Ale informace o nesjízdnosti nemáme," zaznělo od Pavla Mišuty, vedoucího cestmistrovství Vrchlabí.

„Ani my žádné hlášení o nesjízdnosti neevidujeme. Na Hoffmanových boudách jsme dostali jen hlášení o popadaných větvích na vozovce, čemuž se aktuálně věnujeme. Sníh ani mráz nám zatím povoz nekomplikují," sdělil Marek Svatoš z Trutnova.

Nejvýraznější sněžení bylo v čase oběda hlášeno z Rokytnice nad Jizerou. Ale i správa silnic sídlící v Jilemnici byla, podle svých slov, připravená. „Silnice druhých a třetích tříd jsou ke středečnímu poledni po chemickém ošetření. Nahoře chumelí, všechno je ale jak na Horních Mísečkách, tak v okolí Rokytnice pro osobní automobily zatím sjízdné. Čekáme, co přinese zbytek dne a noc, protože i v Jilemnici začíná padat," sdělil Jiří Horáček z dispečerského stanoviště.