Poprvé vyjížděli do lokality mezi Růžohorkami a Pecí pod Sněžkou. Záchranářům tu situaci komplikoval nepřístupný terén. Zledovatělá cesta totiž neumožňovala dopravu techniky. „Turistka utrpěla poranění dolní končetiny,“ řekl Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše. Záchranáři s vybavením pro pohyb nepřístupným terénem vystoupali 1200 metrů dlouhou cestu s převýšením 250 metrů.

Cestou ke zraněné skupina navíc narazila na podchlazeného a vyčerpaného čtyřletého chlapce. Jeden ze záchranářů mu poskytl své oblečení.

„Po ošetření poraněné turistky jsme oba umístili do speciálních saní a s použitím horolezeckých maček jsme je transportovali do Pece pod Sněžkou,“ přiblížil Tomáš Novák. Během transportu navíc na ledové cestě jednoho z týmu ošetřil další turistku, která si na ledu poranila hlavu.

ŽENY SPADLY DO MODRÉHO DOLU

Dramatická situace se odehrála také v Modrém dole. Dvě ženy tu spadly z cesty mezi Studniční a Luční horou.

„Po sklouznutí byly bez zranění, ale nacházely se na ledové ploše, odkud nebylo možné se bezpečně dostat. I v tomto případě záchranáři museli využít horolezecké vybavení. Ještě před naším příjezdem na místo ženám poskytl pomoc personál z Luční boudy,“ komentoval událost dispečer Novák.

OTEC DCER SI BOLESTIVĚ PORANIL RUKU

Záchranáři se tak operativně přesunuli na Sněžku. Tady si jeden z turistů bolestivě poranil horní končetinu.

„Jedna dvojice záchranářů šla na vrchol na horolezeckých mačkách od Slezské boudy a druhá stejným způsobem směrem od Růžové hory. Na Sněžku z důvodu silného větru, který dosahoval až 100 km/h, nejezdila lanová dráha,“ řekl Tomáš Novák.

Záchranáři po ošetření muže i s dcerami transportovali na lanovku na Růžové hoře a kabinkou do Pece pod Sněžkou. Odtud odjeli do nemocnice.

„Upozorňuji všechny turisty, že na stránkách Horské služby naleznou výstrahu pro nyní nebezpečné a zledovatělé lokality. Na takových místech hrozí vážné zranění a ani naši členové se k nehodě nedostanou tak rychle, jak je obvyklé,“ důrazně varoval návštěvníky hor Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.