Turnovská atletika se raduje z dalšího povedeného víkendu, který byl nejen pořádně nabitý, ale i hodně úspěšný.

Stupně vítězů oštěpařského klání.
Stříbrný olympionik hodil za čtyřiaosmdesát metrů, bronzový nezůstal moc pozadu

Předně se v sobotu uskutečnilo mezistátní utkání dorostenecké kategorie v Brně. Hned o den později proběhlo mistrovství České republiky v horském běhu a po celý víkend se mladí vícebojaři z mladšího a staršího žactva utkávali o mistrovské medaile v Plzni.

S medailemi na krkuS medailemi na krkuZdroj: Tomáš Krištof

Atleti AC Turnov přitom ze všech těchto závodů získali stříbro z mezistátního utkání a zlato se stříbrem z MČR ve vícebojích.

Na mezistátní utkání byli z turnovských závodníků nominováni Jakub Šafář ve skoku o tyči a Roman Hanyk v chůzi. Oba atleti se v reprezentačním dresu utkali se soupeři ze Slovenska, Maďarska a Polska. Lépe se dařilo Jakubovi, který ve skoku o tyči obsadil druhou příčku za výkon 447 centimetrů a výrazně tak pomohl cennými body českému družstvu. Roman se v mezinárodní konkurenci představil v závodě na 5000 metrů chůze, kde skončil šestý s časem 25:40,26 minut. Celkově se Česká Republika umístila na druhém místě.

Při republikovém šampionátu ve vícebojích v Plzni měl AC Turnov trojnásobné zastoupení ve starším žákovi Benjamínu Vaníčkovi a mladších žákyních Anetě a Tereze Markovým. Ben absolvoval devítiboj ve dvou dnech, kde si především bodovým přísunem ve skoku o tyči a skoku vysokém řekl o boj o zlato. To mu nakonec uteklo o pouhé dva body, přičemž bral nakonec v celkovém pořadí druhé místo za 5323 posbíraných bodů.

Eliška Martínková je velkou nadějí české chůze.
Sedm vteřin od zlata! Turnovská chodkyně Martínková má titul vicemistryně Evropy

Mladší žákyně Aneta s Terezou měly svůj pětiboj na programu až v neděli. Od první disciplíny díky velkému osobáku na překážkách se do čela dostala Aneta, která svůj náskok již udržela a za součet 3209 bodů se stala pětibojařskou mistryní republiky mez mladšími žákyněmi. Tereza do pětiboje vstoupila také osobními rekordy, díky nimž se držela v přední polovině startovního pole. Až poslední disciplína, která je jinak její silnou stránkou, se jí výkonnostně i kvůli zdravotnímu problému nepovedla a v konečném pořadí z toho bylo umístění na skvělém osmém místě v republice za součet 2890 bodů.

Do Janských Lázní se na MČR v dlouhém horském běhu vydal běžec Radim Berka. Závodní trasa byla naplánována okolo Černé hory a mladé sportovce čekalo 22 kilometrů s převýšením 1050 metrů. Ve velice kvalitně obsazeném závodě vybojoval Berka dvanáctou příčku, když zvládl absolvovat trať v čase 1:49:15 hodiny.