Sedmnáctitisícové město v ústeckém kraji hostilo atletické semifinále družstev České republiky pro kategorii starších žáků a žákyň. Až do této fáze se kvalifikovala dvě nejlepší družstva z Prahy, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje. Těchto deset týmů soupeřilo o tři postupová místa do finále. Liberecký region v Bílině reprezentoval kolektiv starších žákyň AC Turnov, který se kvalifikoval výbornými výkony ve třech předešlých kolech krajského přeboru.

Starší žákyně Turnova neodjížděly na semifinále v roli favorita na postup, zato s cílem vmáčknout se do první pětky. To se nakonec podařilo a holky skončily na krásném čtvrtém místě. Ačkoli byli na první nepostupové pozici, smutnit mladé sportovní naděje nemusely. Od postupu totiž měly až příliš veliký odstup.

Turnov na severu Čech představil vyrovnaný tým, ale nejvíce bodů získávaly dívky ve vrhačských disciplínách. Především zásluhou dua Marie Hanzlová a Barbora Velíšková. Marii se výkonem 41,20 metrů povedlo vyhrát soutěž v hodu kladivem, také skončila čtvrtá v hodu diskem (26,86).

Dařilo se i v bězích na střední a dlouhé tratě. Lucie Sajdlová skončila pátá na trati dlouhé 800 metrů a Tereza Kvapilová doběhla ještě o jednu příčku lépe v běhu na 1500 metrů. Jana Zikmundová si zase došla pro krásné 6. místo v chůzi na 3000 metrů v osobním rekordu, který jí katapultoval i na mistrovství České republiky žactva.

O body ve sprinterských disciplínách se postarala Adéla Zikmundová, za zmínku stojí její 6. místo na stopadesátimetrové trati. Nejvíce bodů AC Turnov získal ve skoku vysokém, kde jich trio Karolína Šimůnková, Anna Vinšová a Barbora Burešová vyskákalo celkem 15. Také 100 metrů překážek byla pro turnovské žákyně silná disciplína, Lenka Bártová doběhla druhá a hned za ní Anna Vinšová ve druhém finálovém běhu.

Jako již tradičně celý program uzavřely štafety na 4 x 60 a 4 x 300 metrů. Sprinterský kolektiv z Českého ráje skončil pátý ve složení Velíšková, Schwarzová, Šimůnková a Burešová. O jednu pozici níž doběhla štafeta na 4 x 300 metrů ve složení Kvapilová, Sajdlová, Schwarzová a Vinšová.

Trenéři turnovskou výpravu chválili za ohromnou bojovnost a snahu, kterou pro konečné umístění vynaložila. Ne všechny disciplíny se povedly tak, jak si závodníci představovali, ale celkový dojem ze semifinále je velmi povzbuzující. Uznání patří také všem trenérům a učitelům, kteří se na přípravě žákyň 
podíleli.

(kr, to)