Na své si přijde úplně každý. Pořadatelé mysleli na všechno, takže mohou startovat bikeři nejrůznějších výkonnostních úrovní. Ti nejlepší se vydají na královskou trasu dlouhou 50 kilometrů se třemi náročnými a dlouhými stoupáními, trasa C na 35 kilometrů je rovněž pro trénované cyklisty, kteří jsou v kopcích jako doma.

Na druhou stranu Fitness jízda bude jistě zážitkem pro všechny, kteří zrovna nemají v lásce šlapání do kopců. „Bude to jen po rovině nebo z kopce, pouze dva kraťoučké výjezdy," slíbil ředitel závodu Vít Brejša.

„Oproti loňsku zdolají účastníci Fitness jízdy oba kopce lanovkou, před rokem to byl jen jeden. Nejdřív vyjedou s kolem nahoru v Herlíkovicích a letos nově i ve Svatém Petru na Pláně. Takže tuhle trasu zvládne bez problému každý," doplnil Brejša.

Organizátoři doufají, že i letos bude krásné počasí, a slibují závodníkům ty nejhezčí výhledy do údolí. Novinkou je jízda přes hráz Labské přehrady ve Špindlerově Mlýně. Za ní bude i neoficiální občerstvovací stanice na terase hotelu Alpina, přes kterou přímo vede trasa závodu všech kategorií. Zde bude možné zakoupit grilované speciality a točené pivo přímo u trati.

Všichni účastníci se mohou těšit také na bohatý doprovodný program. A nebude to jen Krakonoš, který v Krkonoších nesmí u žádné velké akce chybět. „Znovu nabídneme vyhlídkové lety z letiště ve Vrchlabí, děti se mohou svézt na koních," prozradil Brejša.

„V rámci závodu jsme připravili ve Skiareálu Herlíkovice a Eden testování sjezdových kol s instruktáží a lanovkou, vše zdarma. Dále bude možnost se tamtéž při Dni otevřených dveří v areálu Eden seznámit s výhodami ekologického vytápění na pelety," uvedl Brejša z pořadatelského týmu.
Po závodě bude následovat večerní „after party" na Tréninkovém a Školicím centru u letiště pro všechny zdarma.

A co sportovní podívaná? Jedním slovem skvělá. Na start hlavního závodu se totiž postaví čerstvý mistr Evropy v maratonu Kristián Hynek ze stáje Česká spořitelna – Specialized. Kristián ovládl v neděli šampionát, který se jel na domácí půdě v Jablonném v Podještědí a bude se chtít ukázat v nejlepším světle i na Kole pro život. Patří k horkým favoritům na vítězství.

(jn, to)