Před skvěle zaplněnou sportovní halou ve Skálově ulici byla v pátek a sobotu rozehrána čtvrtfinálová série play off I. ligy. Turnovská TJ Zikuda letos obhajuje ligový titul, a jelikož do bitvy proti Nymburku nastupovala v roli papírového favorita, leckdo na úvod očekával dvě vítězství.

TJ Zikuda Turnov – Volleyball Nymburk 2:3 (23, -19, -28, 13, -10)

Hned vstupní zápas ale ukázal, jak náročná cesta vede do semifinále letošního ročníku. Nymburk se očividně vzdal role outsidera, proti soupeři nastoupil s otevřeným hledím a turnovské publikum sledovalo od začátku vyrovnanou řež.

Kvalitu duelu podpořil fakt, že oba celky do série nastoupily s takřka kompletními sestavami. Na domácí straně scházel pouze Šén, hosté se museli obejít bez blokaře Brychty. I přes zkušenosti nabyté v minulé sezoně, zahájili Turnovští utkání nervózně. Zatímco Středočeši hráli uvolněně, třetí tým základní části kupil chybu za chybou. Přesto patřila koncovka úvodní sady favoritovi (25:23).

Kdo snad čekal, že zisk setu domácí borce uklidní, musel být v dalším dění hodně zaskočen. Nymburští činili soupeři velké problémy výborným servisem, po celé druhé dějství byli jasně lepším týmem a po zásluze také srovnali krok. Stejný obraz hry pokračoval ve třetí sadě, kdy hosté vedli už 14:21!

Pak ale přišel zlom. Indra s Kovářem na servisu zabodovali. S přispěním kvalitní obrany stáhli ztrátu až na 20:22 a za chvíli už TJ Zikuda vedla. Hosté odolávali několika setbolům, přesto se jim druhý bod podařilo urvat, což domácí strana brala s nevolí. „Cítili jsme šanci na zvrat, ale osud třetího setu nakonec určily dvě chyby rozhodčích. Ti nejprve místo technické chyby a bodu pro nás, přisoudili bod soupeři a za následně protesty nám ještě udělili zcela neoprávněně červenou kartu, což znamenalo konec setu,“ zlobil se po utkání člen domácího trenérského štábu Jan Šimůnek.

Turnovské tato křivda zdravě nabudila a čtvrtý set byl jejich jednoznačnou záležitostí (25:13). V tiebreaku ale byli od úvodu přesnější hosté. Takřka vůbec nechybovali a rozhodující náskok si vytvořili tvrdým podáním, kdy dvěma bodovými sériemi zasadili soupeři zlomový úder.

Sestava TJ Zikuda Turnov: Piskáček, T. Bäumelt, Starý, Vencovský, Kroužek, Čermák (libero Kunc); střídali: Folprecht, Kovář, Bukovjan, Indra, Pavouček, Peníška.

TJ Zikuda Turnov – Volleyball Nymburk 3:2 (-25, 20, -22, 21, 8)

Před sobotní odvetou se do turnovské sestavy vrátil Šén, chyběli naopak Peníška s Pavoučkem. Hosté zaplněné hale od začátku dokazovali, že jejich páteční výkon nebyl náhodný. „Opět výborně podávali a také na přihrávce si udržovali vysoký standard,“ chválil hru soupeře Jan Šimůnek.

I tentokrát hned úvodní set dospěl do napínavé koncovky a štěstí se v ní přiklonilo k Nymburským (25:27). Pak už to ale bylo jako na houpačce. Druhá sada pro domácí, třetí zase pro hosty, což stejně jako v prvním duelu znamenalo nepříznivý stav 1:2! Turnovští hráči dobře věděli, že si již nemohou dovolit další ztrátu. Do čtvrtého dějství vstoupili agresivně, podařily se jim dvě důležité bodové série na servisu, které podpořili dobrou obranou na síti. Hlavně si ale získané vedení již pohlídali až do konce setu.

Znovu se tak šlo do zkrácené hry. „Na rozdíl od pátečního utkání vyšel její úvod lépe nám. Vytvořili jsme si několikabodový náskok (9:6, 12:7) a po konečném skóre 15:8 srovnali stav série na 1:1,“ dodal k odvetě již spokojenější Šimůnek.

Sestava TJ Zikuda Turnov: Folprecht, T. Bäumelt, Starý, Vencovský, Indra, Čermák (libero Kunc); střídali: Piskáček, Kovář, Bukovjan, Šén, Kroužek.

Čtvrtfinálová série bude za vyrovnaného stavu pokračovat v pátek a sobotu dvěma duely na palubovce Nymburka. V případě, že by i po nich byl stav mezi oběma soupeři nerozhodný, určil by postupujícího pátý zápas v hale Turnova (17. 2.).

Zbylé čtvrtfinálové série

Sokol Dobřichovice – Brno B 2:0 (3:0 a 3:0), Beskydy – České Budějovice B 2:0 (3:0 a 3:1), VSK Staré Město – MFF Praha 1:1 (3:2 a 2:3).