Už během pondělka se přesouvala do Calgary, kde se v pátek a v sobotu uskuteční Světový pohár na sprinterských tratích, kterému nečekaně kraluje. Poté se 26. a 27. ledna představí v Salt Lake City na sprinterském mistrovství světa.

Před světovým šampionátem se ale chce po náročném víkendu v nizozemském Heerenveenu, kde na mistrovství Evropy ve víceboji dvanáctým místem vylepšila loňskou osmnáctou příčku, hlavně v klidu aklimatizovat a odpočinout si.

„Mně vždycky chvíli trvá, než se po nějaké pauze trochu rozkoukám. Tak doufám, že když jsem teď byla na ledě, tak se do toho srovnám rychle," řekla Erbanová ještě v Heerenveenu.

Na ME ve víceboji zvítězila na pětisetmetrové trati a na 1500 metrů byla jedenáctá, s čímž byla stejně jako trenér Petr Novák spokojená. To už se tak úplně nedá říct v případě Erbanové o výsledku na tříkilometrové trati, kde skončila díky času 4:27,89 na 22. pozici. Přestože to není její oblíbená trať a hodlá se dále věnovat hlavně sprintům, chtěla by ji pravidelně zajíždět někde kolem 4:22.

Od SP v Calgary Erbanová neví, co přesně vzhledem k přesunu a prodělané námaze na evropském mistrovství očekávat. „Časový posun může být někdy docela zrádný. Někdy to vyjde, že člověk ani neví, že přeletěl, někdy je to úplně hrozný," poznamenala mladá česká závodnice.

„Musím se teď hlavou přesunout na sprinty, ještě jsem hlavou ve čtyřboji," dodala. „První týden (v zámoří) pro mě bude hlavně, abych si na to zvykla, a pak doufám, že se srovnám do Salt Lake City," dodala. „Hlavně bude důležitá ta Amerika. Teď (v Calgary) ještě bude časový posun," poznamenala. Cíle pro mistrovství světa jsou nicméně jasné. „Desítka by byla dobrá," řekla.

Novák, pod jehož vedením Erbanová trénuje společně s českou hvězdou Martinou Sáblíkovou, věří, že na desítku Erbanová šanci určitě má. „Byl bych rád, kdyby byla do osmičky," podotkl. „Mluvit o pódiu by ještě bylo troufalé, ale ona nemusí být od něho daleko," dodal na závěr náročný kouč.