První kolo národního poháru házenkářek hostila místní sportovní hala. V neděli v jeho rámci turnovské hráčky rozjely nový mistrovský ročník, v němž budou chtít navázat na úspěšnou loňskou druholigovou sezonu.

Pohárový úvod však ženám nevyšel. Stály proti nim Pardubice, které byly pro nový ročník přeřazeny z české skupiny 2. ligy do moravské. Hostující trenér Šimon s sebou do Českého ráje přivezl i hráčky, jež budou v nadcházejících měsících působit na střídavý start v prvoligovém Havlíčkově Brodě. A na něj domácí výběr nestačil, když prohrál o čtyři trefy.

Turnov – Pardubice 21:25 (8:13)
První poločas byl jako na houpačce. Podle známého pořekadla „každý chvilku tahal pilku" se v jednotlivých intervalech hry týmy střídaly ve střeleckých sériích.
Úvod měly sice lepší domácí házenkářky, když se ujaly vedení 2:1. Pak ale přišla série chyb a Pardubice se rychle dostaly do čtyřbrankového náskoku. Do 21. minuty však stihl Turnov manko opět stáhnout na jednobodový rozdíl, ale v závěrečných osmi minutách se už netrefil. Tým z města perníku naopak v této pasáži zřejmě rozhodl, když navýšil na sedmigólový rozdíl.

Po změně stran sice svěřenkyně trenéra Fuchse dokázaly rychle snížit, utkání si ale pohlídaly vcelku klidně soupeřky. Šestiminutový výpadek totiž snahu Turnova zcela pošlapal a Pardubice neměly s postupem problém.

„Ačkoliv jsem nabádal k opatrnosti, aby nám začátek utkání neutekl, opak byl pravdou. Nedařila se kombinace, střelba a navíc jsme vytvořili řadu technických chyb, které soupeř využil a ihned od začátku tím získal vysoký náskok. My jsme postupem času úmorně dotahovali a když už to vypadalo, že skóre vyrovnáme, opět jsme po nepřesných přihrávkách vše ztratili. Do začátku soutěže je tedy ještě čas nepřesnosti vypilovat. V brance bych pochválil Lucii Podhajskou, které se utkání vcelku vydařilo a několikrát nás podržela," řekl k zápasu domácí kouč Roman Fuchs.

Pardubický trenér Ruda Šimon byl po zápase naopak pochopitelně spokojen. „Naše hráčky začaly pěkně od podlahy a soupeřky nijak nešetřily. Očividná chuť do hry a větší nasazení nám přineslo rychlé čtyřgólové vedení, což bylo potěšující. Postup se nerodil tak lehce, jak to vypadá. Družstvo je fyzicky připraveno dobře, ale na hře je vidět začátek sezony a chyb je víc než dost," řekl.
TJ Turnov (branky): Kučerová, Podhajská – L. Ševrová (6/3), Aissi (3), Kohoutová (3), Koubková (2), Nalezencová (2), Poláková (1), V. Ševrová (1), Tichá (1), Vališová (1), Víšková (1).

Muži ve 2. koleNa rozdíl od žen postoupili minulý týden do 2. pohárového kola muži Turnova. Už v neděli se ve sportovní hale ve Skálově ulici postaví dalšímu soupeři z Náchoda. Utkání začíná v 17.00.