Včera od 18 hodin proběhlo v lomnickém Tylově divadle slavnostní vyhlášení výsledků ankety Nejúspěšnější sportovec okresu Semily za rok 2013. Stejně jako v předchozích letech bylo na galavečeru oceněno deset nejlepších mládežnických i dospělých sportovců, diváci poznali též nejlepší kolektivy a trenéry.

V individuálních částech ankety nenastala oproti předchozím letům žádná změna. Mládeži podle předpokladů opět kraloval Tomáš Portyk. Lomnický sdruženář je v sedmnácti letech stálým členem reprezentace České republiky a již papírové předpoklady mu dávaly hodně šancí na úspěch. Na pomyslné stupně vítězů se pak probojoval i druhý lyžař Ladislav Horáček a třetí orientační běžec Patrik Horák.

Naopak možná i trochu překvapení přinesla dospělá kategorie. Roman Koudelka je lídrem ankety dlouhá léta, ale sám ví, že loňský kalendářní rok neprožil ve zcela ideálním rozpoložení. Přesto mu jako mistrovi republiky odborná porota přiřkla nejvíce bodů. Díky tomu předčil i mistra světa v kickboxu či vicemistra světa v 3D lukostřelbě – druhého Petra Kazdu, respektive čtvrtého Tomáše Hanuše. Třetí místo pak vybojovala Lucie Charvátová, velká naděje pojizerského lyžování.

A kdo získal triumf mezi kolektivy? Mládeži kraluje jilemnické trio mladších dorostenek Barbara Kociánová, Dominika Hanušová a Kateřina Janatová, které získalo zlatou medaili na běžeckém Mistrovství České republiky.

Vládu nad dospělou kategorií kolektivů pak nově převzali judisté z oddílu TSC Turnov. Způsobili tím tak asi největší překvapení středečního večera. Na trůnu vloni druhý tým prvoligových tabulek vystřídal šachisty.

Judisté Turnova vloni skončili na druhém místě v prvoligové soutěži. Při nejlepším výsledku v historii oddílu jim tak o jediné místo utekl postup do extraligové soutěže. To jim „vyfoukl" soupeř z Jičína.

Vítězství v trenérské kategorii profesionálů obhájil Dušan Král. Turnovský atletický kouč se mohl pochlubit hlavně třetím místem z Mistrovství světa, které pro Českou republiku vybojoval jeho svěřenec Lukáš Melich v kladivu. Sekci trenérů – amatérů opanoval s těsným náskokem rokytnický Tomáš Kučera.

Poslední vyhlašovanou kategorií byla tzv. Hvězda Krkonošského deníku. Nejpočetnější fanouškovskou základnu si mezi čtenáři Deníku stejně jako vloni vytvořili mladí florbalisté z domácího oddílu FBC Lomnice. Slavnostním večerem provázel moderátor Radek Šilhán. Hudební doprovodný program zajistilo pěvecké duo Michaela Nosková – Marián Vojtko.

DOSPĚLÍ - JEDNOTLIVCI

1. Roman Koudelka (LSK Lomnice n. P, skok na lyžích)
2. Petr Kazda (TJ Impact Turnov, kickbox)
3. Lucie Charvátová (ČKS SKI Jilemnice, běh na lyžích)

DOSPĚLÍ – KOLEKTIVY

1. TSC Turnov, muži (judo)
2. OOB TJ Turnov, smíšené družstvo (orientační běh)
3. AC SYNER Turnov, muži (atletika)

MLÁDEŽ - JEDNOTLIVCI

1. Tomáš Portyk (LSK Lomnice n. P., sev. kombinace)
2. Ladislav Horáček (TJ Jiskra Harrachov, skoky na lyžích a severská kombinace)
3. Patrik Horák (OOB TJ Turnov, orientační běh)

MLÁDEŽ - DRUŽSTVA

1. ČKS SKI Jilemnice, mladší dorostenky (Kociánová, Hanušová, Janatová, běh na lyžích)
2. LSK Lomnice n. Pop., žáci (Radim Sudek a František Janata, skok na lyžích)
3. OOB TJ Turnov (orientační běh)

TRENÉŘI

PROFESIONÁLOVÉ
1. Dušan Král (AC SYNER Turnov, atletika)
2. Tomáš Portyk (LSK Lomnice n.P., skoky, sev. kombinace)
3. Václav Haman (ČKS SKI Jilemnice, běh na lyžích)

AMATÉŘI
1. Tomáš Kučera (TJ Spartak Rokytnice, alpské lyžování)
2. Radek Louda (TSC Turnov, judo)
3. Kateřina Prokšová (TJ Jiskra Harrachov, alpské lyž.)

Celkové pořadí najdete v pátečním Krkonošském deníku…

Síň slávy Semilska opět uvítala tři legendy

Mnohými sportovními vzory se může pochlubit semilský okres. Tři z osobností byly ve středu večer slavnostně uvedeny do síně slávy. Následující řádky představují sportovce, trenéry a činovníky, které letos organizátoři ankety Nejúspěšnější sportovec okresu do čestné společnosti dalších legend nominovali.

ALOIS LÁBEK

Narodil se 4. února 1934 v Lomnici nad Popelkou a se sportem začínal tak, jako každý. V zimě nosil brusle či lyže a v létě kopačky. Fotbal u něho nakonec zvítězil a ke konci války se již objevoval v žákovském družstvu SK Lomnice nad Popelkou.

Na začátku padesátých let studoval umělecko-průmyslovou školu v Praze a v mateřském oddílu povýšil do A týmu dospělých. Po absolvování vojenské služby se z Aloise Lábka stala jedna z nejvýraznějších postav lomnického fotbalu a po dlouhá léta byl nejlepším střelcem klubu.

Po konci aktivní činnosti získal trenérskou kvalifikaci a začal předávat zkušenosti mládeži, od které postupem let přešel až ke kormidlu A týmu. Později trénoval také oddíly dospělých v sousedním Jičíně. Jako výraz obdivu a dobře vedené práce Lábka vedení okresního fotbalového svazu vyznamenalo i vedením žákovských a dorosteneckých výběrů.

Díky sportovnímu i trenérskému talentu je Alois Lábek jednou z největších postav lomnického fotbalu druhé poloviny minulého století.

OLDŘICH ŠPICAR

Rodák ze Stružince v pondělí oslavil již pětaosmdesáté narozeniny. Kdysi mu nejvíce učarovaly zamrzlé louže a rybníky. A tak se jeho láskou stal hokej, když se svým bratrem začínal na lomnickém rybníku „Matoušák". K prvnímu zápasu se postavil po konci války. Nejprve se ostřílel v hokejové partě bratrů Matoušů, Mikulů a Kubátů, aby po vojně hájil barvy oddílu TJ Sokol Technolen. Po vybudování kluziště za lomnickou Orlovnou již začal hájit barvy prvního mužstva TJ Slavoj Lomnice.

Špicar byl jako obránce nekompromisní hráč a velký bojovník. Na ledě ho diváci v době, kdy si ještě hokejisté s výstrojí nedělali přílišné starosti, poznávali díky typickému baretu.

Hráčskou kariéru zakončil téměř ve čtyřiceti letech. Další tři desítky let se ale věnoval hokeji z pozice člena výboru lomnického klubu a působil jako vedoucí družstva mužů. Řídil okresní sportovně-technickou komisi a věnoval se činnosti kronikáře. Jako brigádník se v roce 1980 podílel na budování umělé ledové plochy a když se v roce 2000 otevíral ve městě nový zastřešený zimní stadion, byl to i jeho splněný sen.

STANISLAV MACÁK

Rodák z Veselské Lhoty na Jičínsku absolvoval základní školu v Chrudimi a Střední průmyslovou školu v Ústí nad Orlicí. Základní vojenskou službu absolvoval v Turnově, kde také začal hrát fotbal za místní Duklu.
V roce 1964 ho ale pracovní nabídka z podniku Kolora zavála do sousedních Semil. Zde jako všestranný sportovec pořádal dětské závody a stál u zrodu oddílu sjezdového lyžování při TJ Jiskra Kolora Semily. Nejprve v klubu, který vychoval například skibobistky Soňu Jandovou či Alenu Housovou, působil jako trenér, později také na předsednické funkci.

V Semilech se aktivně zapojil také do veřejného života. Mezi roky 1999 – 2003 působil jako místostarosta města a velkou měrou se zasloužil o dostavbu sportovní haly. Do dnešního dne se stará o venkovní sportoviště na Městském stadionu a dál stále aktivně sportuje, stále navíc pracuje ve Sportovní a stavební komisi při městském úřadu.