Šonka hned při vstupu do své páté sezony v Red Bull Air Race zaznamenal největší úspěch. Na pódium se v minulosti dostal už čtyřikrát, ale dnes poprvé na nejvyšší stupeň.

"Je to neskutečný pocit, splněný sen. Mám strašně velkou radost i za tým a za fanoušky, kteří nám drželi palce. Těžko teď přesně popsat, co se ve mě odehrává. Zvlášť po loňské sezoně, která se nepovedla," uvedl v tiskové zprávě Šonka, jenž byl v minulém roce v celkovém pořadí série devátý.
V Abú Zabí osmatřicetiletý český pilot naznačil své možnosti už vítězstvím v páteční kvalifikaci a nejlepší byl i v závodě. Ve Final Four prolétl cílem v čase 53,139 sekundy a druhého Španěla Juana Velardeho porazil o více než sekundu. Třetí skončil Kanaďan Pete McLeod, čtvrtý byl loňský šampion Mathias Dolderer z Německa.

"Vykročili jsme správným směrem, dařilo se nám létat konzistentně a hlavně bez chyb. Teď na to hlavně navázat v dalších závodech," řekl Šonka, jenž bude hájit vedení v sérii v dalším závodě za dva měsíce v San Diegu.

Martin Šonka (* 26. března 1978, Dvůr Králové nad Labem) je český akrobatický a bývalý bojový pilot Vzdušných sil AČR. V sezóně 2010 byl nováčkem v Red Bull Air Race.[1] V roce 2014 Martin Šonka opět létal v obnovené letecké sérii Red Bull Air Race a v posledním závodě sezóny dosáhl na bronzovou medaili. V srpnu 2016 na mistrovství Evropy v letecké akrobacii v Moravské Třebové v kategorii Unlimited získal 2. místo v celkovém hodnocení a stal se Mistrem Evropy ve Freestyle.