Jezdíte rádi na kole? Pak pro vás máme skvělou nabídku na letošní první prázdninovou sobotu. Na letiště do Vrchlabí se sjedou závodníci ke čtvrtému ročníku Vrchlabí – Špindl Tour Škoda Auto, která patří do populární série závodů na horských kolech, Kolo pro život. Poměřit síly s ostatními bikery můžete i vy! Závody jsou určené pro širokou veřejnost, zúčastnit se jich může úplně každý a jsou i skvělým způsobem jak strávit sobotu s celou rodinou na čerstvém vzduchu.

Nejpopulárnější je Nova Fitness jízda

Organizátoři připravili širokou škálu tras pro všechny věkové i výkonnostní kategorie cyklistů, od nejmenších dětí až po skalní skoro profíky. Na prezenci v prostorném a krásném areálu vrchlabského letiště si mohou zájemci o účast v některém ze závodů sedmé rundy letošního KPŽ vybrat ze tří tras. Rozdíl mezi nimi je pochopitelně v délce a obtížnosti, své kouzlo má ale každá. Registrace je možná v areálu závodů v pátek od 18.00 do 20.00 a v sobotu od 8.00 do 11 hodin.

Není divu, že zde v horském terénu patří k stále populárnějším nejlehčí trasa D – NOVA Fitness jízda na 33 km, kterou zvládnou klidně i děti. Děsí vás počet kilometrů? Nemusíte se obávat, cyklisté na „fitce" totiž pojedou pouze po rovině nebo z kopce dolů. Ptáte se, jak je to v takové lokalitě možné? Vysvětlení je jednoduché. Dva úseky trasy si budou závodníci i se svými koly užívat na lanovce. Jedná se o oba těžké výjezdy na Žalý a ze Svatého Petra na Pláně. Jediný kopeček, jež účastníci Fitness jízdy pojedou vzhůru je tedy 150 metrů k lanovce. Celková délka 33 kilometrů zahrnuje právě i cestu lanovkou, takže to opravdu není nic těžkého. Navíc díky vyhlídkové jízdě nebudou účastníci ochuzeni o krásné pohledy na území Krkonošského národního parku, kam se normální člověk na kole vůbec nedostane. Jízdy lanovkou jsou samozřejmě součástí startovného.

Všechny trasy s cílem na letišti

Ale zpět k hlavní trase, která je označena jako trasa B. Měří 50 kilometrů a má převýšení 1801 metrů. To už je slušná dávka kilometrů. Tato distance je opravdu jen pro zdatné bikery, protože závodníci musejí zdolat tři těžká stoupání. Odměnou jim za to budou překrásné výhledy, jízda po hrázi, grilované pochoutky na třetí nejatraktivnější občerstvovačce u penzionu Hanapetr a potlesk diváků na trati i v cíli.

Také na kratší trasu C (35 km, převýšení 1177 m) by se měli vydat hlavně ti, kteří už mají na kole něco najeto. Ke zpříjemnění jízdy jim pomohou dvě občerstvovací stanice, ve Strážném a u bufetu Na rovinkách, kde bude možné si smlsnout i na tradičních krkonošských specialitkách.

Hlavní závod slavnostně startuje z náměstí ve Vrchlabí v 11.30, trasy C a D o hodinu později. Všechny trasy mají cíl v zázemí na letišti Vrchlabí.

Speciální celodenní program je na letišti připravený pro děti. Dopoledne se pojedou dětské závody Junior Trophy s kulisou místních letadel. Závodí „špunti" na odrážedlech ale třeba i děti, kterým je 13 a méně let. Po výkonech si ratolesti vyhrají v Dětském klubu, Škole kola nebo Modré zóně. Připravené jsou soutěže, LEGO koutek, skákací hrad, dětské menu i dětská tombola. A samozřejmě, stejně jako na dospělé, i na děti čeká slavnostní vyhlášení a odměnění vítězů všech kategorií a dárek od firmy LEGO. Vstup je zdarma a vyplatí se přijít i bez kol, pohrát si, zasoutěžit si a odnést si i třeba nějakou pěknou výhru.

Kolo pro život ale nejsou jen závody. Účastníci se mohou těšit na tradiční výborné občerstvení, skvělé služby i bohatý doprovodný program. A nebude to jen Krakonoš, který v Krkonoších nesmí u žádné velké akce chybět. Na letišti ve Vrchlabí budou moci bikeři i přihlížející fanoušci otestovat třeba vyhlídkové lety, soutěžit o ceny nebo si projít stánky partnerů seriálu.