Memoriál Jana Zapletala přilákal na start necelou stovku závodníků. V hlavních kategoriích mužů a žen obhajovali tituly sourozenci Karolína a Radek Grohovi z klubu AKLVK Alpine Pro Ski Trab Janské Lázně. Ve hře bylo sedm sad mistrovských medailí, závodilo se i v kategorii Open na kratší trase. Start byl ochuzený o největší českou hvězdu Dominika Sádla, který se v té době účastnil nejznámějšího závodu světa, francouzské Pierra Menty.

Za neobyčejně teplého počasí se startovalo v blízkosti vojenské zotavovny Bedřichov krátce po desáté hodině dopolední. Závodníky hlavních kategorií čekala trasa o délce 21 kilometrů a v celkem pěti výstupech nastoupali 1665 metrů. Hned od úvodu diktoval tempo vedoucí muž průběžného pořadí Českého poháru Michal Štantejský ze Špindlerova Mlýna, letos král domácích tratí, který si ani v zahraničních závodech nevedl špatně. Držet se ho dokázal obhájce loňského prvenství Radek Groh a jeho oddílový a tréninkový kolega z Janských Lázní Ondřej Fejfar.

Další skupinky závodníků nevydržely nastolené ostré tempo a hned od úvodu ztrácely kontakt na nejlepší trojici. Radek Groh v týdnu před závodem prodělal menší zdravotní komplikace a jeho start byl nejistý. Naopak Ondřej Fejfar už letos posbíral několik výraznějších atletických úspěchů a na šampionát do Špindlerova Mlýna se těšil. Trojice spolu vydržela čtyři z pěti plánovaných výstupů, kdy se na čele střídali především Štantejský s Grohem. Fejfar ve sjezdech mírně ztrácel, naopak ve výstupech se dokázal na čelo vždy opět dotáhnout.

Rozhodující nástup připravil Michal Štantejský od konce čtvrtého a celého pátého výstupu, protože nechtěl nechat rozhodnutí do závěrečného sjezdu. Radek Groh měl skvěle připravené lyže a v mokrém sněhu na něj Michal Štantejský ztrácel. Nakonec se ale Štantejskému povedlo od soupeře odpoutat a do cíle přivezl téměř dvouminutový náskok. Radek Groh byl i s druhým místem vzhledem ke svému zdravotnímu stavu spokojený. Třetí místo udržel Ondřej Fejfar. Na dalších místech do cíle dojeli Jan Pochobradský a Jan Hepnar, šestý skončil trojnásobný Mistr České republiky Miroslav Duch, který se v současnosti věnuje hlavně tréninku nadějného Dominika Sádla.

V kategorii žen se od startu do cíle držela na čele obhájkyně titulu Karolína Grohová – reprezentantka České republiky v běžeckém lyžování. Na paty jí šlapala vedoucí žena průběžného pořadí Scarpa Českého poháru Dita Formánková. O třetí místo bojovaly Adéla Romaniaková a Klára Kočarová. Grohová dokázala v závodě zvítězit před Formánkovou a i Romaniaková nakonec svoji soupeřku udolala.

Stupně vítězů tak komplet obsadily zástupkyně AKLVK Alpine Pro Ski Trab teamu z Janských Lázní. V kategoriích veteránů se mezi závodníky z klubu HS Orlické hory, vítězného Petra Nováka a třetího v pořadí Josefa Hepnara, dokázal vměstnat na druhém místě Roman Kuczynski z Tělovýchovné jednoty Třinec.

Juniory, kadety a kategorie OPEN čekaly tři výstupy a 12,5 kilometrů s převýšením 1100 metrů. Kategorie juniorů ovládli Tomáš Lichý z TJ TŽ Třinec a Petra Volfová, nejlepšími kadety byli Jakub Fejfar a Lenka Hanyšová, všichni tři z líhně mládežnického klubu z Janských Lázní – AKLVK Alpine Pro Ski Trab teamu. V kategoriích OPEN se stali vítězi Martina Smětáková z Orlických hor a Petr Hanyš z Janských Lázní.

Závěrečné kolo Českého i Středoevropského poháru ve skialpinismu se jelo o tomto víkendu ve slovenském středisku Jasná. V sobotu čekalo závodníky Vertical Race na Chopok a vše vyvrcholilo včera závodem jednotlivců.

(ple, to)