Na přípravném kempu v Děčíně, kterého se účastnilo celkem 16 hráček, se utkal náš reprezentační celek s Ruskami celkem třikrát. Soupeř opět sází na velmi vysokou sestavu, ale naše družstvo se s tím dokázalo velmi dobře vypořádat, a první dva duely dokázalo vždy v dramatické koncovce získat na svou stranu.

Na úspěchu českého výběru se podílely i dvě trutnovské hráčky. Zatímco Michaela Potočková startovala v českém dresu již na mezinárodním turnaji ve Francii, Hana Veselá nastoupila v mezinárodním zápase poprvé. Vrací se totiž po zranění, které jí nedovolilo startovat ani v play off dorosteneckých kategorií. I z tohoto důvodu neabsolvovala stejně jako všechny ostatní hráčky dva zápasy, ale jen jeden. „Po zranění bylo pro mě soustředění docela náročné, ale myslím si, že jsem to v rámci možností zvládla. Musím ještě doladit střelbu a zakončení pod košem. Věřím, že zápas proti Rusku mi hodně dal. Výšková převaha na straně Rusek byla znatelná a měla jsem trošku strach, že něco pokazím. Bohužel jsem se nedokázala bodově prosadit. V obraně to bylo pro mě těžké, jelikož jsem bránila vyšší hráčku, na což nejsem zvyklá," okomentovala své působení sestra jediného českého hráče v NBA Hana Veselá.

Výšková převaha Rusek zaskočila i její o půl hlavy menší spoluhráčku. „Ze začátku jsem měla trochu strach. Bylo to úplně jiné než v extralize nebo v jiných zápasech. Byla jsem nervózní, že něco zkazím, ale jakmile jsem se dostala k míči a ke kontaktu s hráčkou, nervozita opadla. Snažila jsem se každou chvilku na hřišti odvést maximum jak v obraně, tak i v útoku a dokázala jsem se i bodově prosadit, za což jsem šťastná," líčí trutnovská odchovankyně Michaela Potočková.

„Myslím si, že kdybychom dostaly ještě příležitost v příštích zápasech, by byl náš výkon s Háňou ještě lepší. Určitě jsme nasbíraly hodně zkušeností a jsme za to rády," uzavřela povídání o reprezentačním srazu Potočková.

Výsledky českého výběru

Česká republika – Rusko 62:61 (13:10, 24:26, 49:44).
Česká republika – Rusko 61:60 prodl. (13:13, 25:29, 36:46, 56:56), Potočková 4 body.
Česká republika – Rusko 45:57 (12:14, 27:34, 36:45), Potočková 3 body.

(kap, to)