Závodění v okolí košťálovského lomu má tradici. V devadesátých letech tu byla místními nadšenci vybudována tréninková motokrosová trať, která se stala základem pro pořádání hobby motokrosů, na níž se sjížděli vyznavači motorek z okolí.

V roce 1994 se začala v Semilech jezdit velice populární motocyklová soutěž Enduro, která do roku 1996 pokračovala na úrovni MČR a právě okolí lomu patřilo vždy k atraktivním místům tratě a bylo využíváno i pro cross testy.

Na základě zkušeností a dobrých výsledků v pořádání bylo v roce 1997 přiděleno Autoklubu Semily pořádání soutěže mistrovství světa. Lesní výjezd v lomu byl jedním z divácky nejnavštěvovanějších míst. V dalších letech se zde pravidelně jezdily závody Mistrovství České republiky.

Posledním republikový podnik sed na zdejší trati jel v roce 2009 a představilo se v něm více než 330 jezdců, což je dosud platný účastnický rekord na závodech v České republice.

Od roku 2010 jsou oblíbené závody v Košťálově pořádány v rámci seriálu  ECC, u jehož zrodu pořadatelé z Enduroklubu Semily při Autoklubu Semily stáli. Zúčastnění závodníci absolvují během nadcházejícího víkendu dvě klání, které se budou započítávat do celkového pořadí. Víkendový program načnou děti, které startují od ranních devíti, dospělí vyjedou poprvé v 11 hodin.

Časový rozpis

SOBOTA
7.00 – 9.00: Přejímka
9.00: Závod dětí
11.00: Start prvního závodu kategorie: E1, E2, E3
14.15: Start druhého závodu kat.: licence A+B, veteráni, 85ccm
NEDĚLE
10.00: Start prvního závodu
13.00: Případný 2. závod

(jp, bach)