Budou z nich noví Moravcové, nové Vítkové a Koukalové? Našlápnuto mají dobře. Řeč je o biatlonistech Ondřeji Mánkovi z jihočeského SKS Vimperk a Magdaleně Bergerové z Jilemnice.

„Jsem jediný biatlonista na škole, takže většinu času trávím s lyžaři ze Ski klubu Šumava. Osmdesát procent mých střeleckých tréninků je s taťkou, který se mnou jezdí střílet ve svém volném čase. Letošní zimu jsem se vždycky týden před závodem připravoval v Jablonci nad Nisou, kde jsem také zařazen ve sportovním centru mládeže a mám tam hodně přátel,“ popisuje šestnáctiletý Ondřej Mánek, jenž se biatlonu věnuje čtyři roky. Ondřeje k biatlonu přivedl děda a úspěchy slaví i v kategorii klasického lyžování.

„Vzhledem k tomu, že navštěvuji sportovní gymnázium je možnost skloubit školu a sport jednodušší. Během týdne máme dopoledne čtyři vyučovací hodiny vyhrazené k tréninku a pak se vracíme do školy. Jinak máme tréninky odpoledne,“ popisuje zase náročnost skloubení školy a vrcholového sportu Magdalena Bergerová z Jilemnice. Její dědeček před padesáti lety zakládal jilemnický biatlonový klub. Magdalena získala tři mistrovské tituly ČR v sezoně 2017. „Výhra poputuje do rukou mého bratra, který je zdatným pojídačem všeho, co obsahuje maso. Jezdil se mnou na závody, fandil a podporoval mě, jak jen mohl, takže je to v podstatě i jeho výhra,“ doplňuje Magdalena Bergerová.

Oba vítězové se mohou těšit na odměnu v podobě roční zásoby produktů hlavního partnera závodu.

O kvalitní stravu v další přípravě tak budou mít tyto naděje českého biatlonu postaráno.

Oba vítězové budou navíc oceněni na slavnostním vyhlášení biatlonisty roku v Praze.

„Soutěž o nejlepšího dorosteneckého střelce a střelkyni si již po čtyři roky drží pevné místo v kalendáři biatlonových soutěží Českého poháru. Zatímco mezi dorostenkami jilemnická Magdalena Bergerová držela vedení již od prvního závodu, u dorostenců to bylo napínavější a o vítězství vimperského Ondřeje Mánka rozhodla jeho vysoká střelecká výkonnost ve III. kole Českého poháru a Mistrovství ČR.

„Potěšující je, že se našim trenérům a jejich sportovcům i s přispěním materiálové podpory Českého svazu biatlonu od počátku této soutěže každoročně daří postupně zlepšovat střeleckou úspěšnost v obou kategoriích. Jsme si vědomi toho, že právě bezchybná střelba, která je rozhodujícím kritériem soutěže, je nezbytným předpokladem konkurovat těm nejlepším v mezinárodních soutěžích. Dokazují nám to střelecké výkony nejen ve Světovém poháru a IBU cupech, ale i v závodech mládežnických kategorií, jakými jsou IBU junior cupy, MSJ, MSD, MEJ, EYOF apod.“ komentoval konečné výsledky ambasador střelecké soutěže Vlastimil Vávra - předseda komise mládeže Českého svazu biatlonu.

„Super střelkyně“ Magdalena Bergerová zvítězila, protože hned u deseti střeleckých položek z celkových dvaadvaceti v průběhu celé sezony ani jednou neminula a u dalších jedenácti položek udělala jen jednu chybu, což nakonec rozhodlo. Ondřej Mánek byl stoprocentně úspěšný také u deseti položek a v dalších deseti případech udělal jen jednu jedinou chybu.

Přehled předchozích vítězů soutěže super střelec:

2016/2017: Veronika Gallová (klub Letohrad), Jan Dubský (SKP Kornspitz)
2015/2016: Adéla Chlupová (Sportovní Gymnázium v Jablonci nad Nisou), Josef Němeček (SKP Kornspitz)
2014/2015: Barbora Smetanová (SKP Kornspitz Jablonec), Mikuláš Karlík (KB Letohrad)

CENU DÁM BRÁCHOVI, ZASLOUŽÍ SI JI, ŘÍKÁ BERGEROVÁ

Vítězkou soutěže Hamé super střelec pro sezonu 2017/2018 se stala biatlonistka z Jilemnice Magdalena Bergerová. Jak sama prozradila, jejími vzory jsou Veronika Vítková a Adam Václavík. Co dál řekla po svém triumfu?

Co říkáte na to, že jste vyhrála tuto speciální prémii?
Je to pro mě čest. Teď vlastně můžu říct, že jsem Super střelec (smích). A myslím, že je to motivace do další sezony.

Skloubit školu a sport asi musí být dost náročné. Jak vypadá takový váš běžný tréninkový týden?
Je to určitě dost obtížné, ale vzhledem k tomu, že navštěvuji sportovní gymnázium, je možnost skloubit školu a sport jednodušší. Během týdne máme dopoledne čtyři vyučovací hodiny vyhrazené k tréninku a pak se vracíme do školy. Jinak máme tréninky odpoledne.

Máte nějaký biatlonový vzor?
Mým vzorem je můj děda, který před padesáti lety stál u založení klubu biatlonu v Jilemnici. Současným vzorem pak jsou Veronika Vítková a Adam Václavík, u kterého je vidět snaživost, verva a nadšení pro sport. Jen tak se nevzdá. A stejně jako Veronika vždy bojuje až do cílové mety.

Od kdy se věnujete biatlonu a proč jste si vůbec zvolila tento sport?
Biatlon dělám už sedm let. Děda, mamka i strýc se biatlonu věnovali jako závodníci, vedli mě k němu od malička a už jsem u toho zůstala.

Jaký je váš dosavadní největší biatlonový úspěch?
Mým největším úspěchem je získání tří mistrovských titulů ČR v sezoně 2017. A to ve sprintu (lyže), na kolečkových lyžích, kde se mi dařilo ve stíhacím závodě, a nakonec i v letním biatlonu při závodě s hromadným startem.

Co se vám nejvíce líbí na biatlonu?
Líbí se mi kombinace střelby a běhu. Nejdůležitější je skvělý kolektiv, ve kterém se pohybuji. Mám tam spoustu přátel, které bych nikdy za nic na světě nevyměnila. Bez nich by to ztratilo to kouzlo.

Vyhrála jste roční prémii paštik a dalších pochoutek. Už víte, co s výhrou uděláte?
Myslím, že mám úplně jasno. Výhra poputuje do rukou mého bratra, který je zdatným pojídačem všeho, co obsahuje maso. Jezdil se mnou na závody, fandil a podporoval mě, jak jen mohl, takže je to v podstatě i jeho výhra (úsměv).

Jak je vlastně kvalitní střelba v biatlonu důležitá?
Dobrá střelba je hodně důležitá, už jen pro sebevědomí. Řekla bych, že mi každý závodník dosvědčí, že s dobrou střelbou je člověk mnohem klidnější.

Kam byste to chtěla v biatlonu dotáhnout? Do reprezentace nebo třeba k světovým medailím?
Určitě bych to chtěla dotáhnout, co nejdál to půjde, a když se podaří, tak třeba i do té reprezentace. Ale na to je ještě čas a přede mnou spousta práce.

Kdo je Magdalena Bergerová

Šestnáctiletá biatlonistka. Chodí na sportovní gymnázium v Jilemnici. Jejími trenéry jsou Jakub Havel, Tomáš Holubec a Daniel Máka. Ve volném čase ráda fotí a tráví čas s přáteli.