V brněnském studiu se zúčastnily natáčení 19. ročníku předávání cen talentovaným dětem do 14 let v rámci celorepublikové soutěže Zlatý oříšek. Sem je přihlásila sama patronka a ředitelka nadačního fondu Zlatý oříšek Iva Rašková.

Projekt vyhledává a všestranně podporuje aktivní, nadané a úspěšné děti z České republiky. Jedná se o největší takto zaměřený projekt s téměř dvacetiletou tradicí. Jedinečnost soutěže spočívá v tom, že nemá žádné kategorie a příležitost tak mají všechny dívky, chlapci či dětské kolektivy, tedy všichni ti, kteří vytvoří nebo učiní v různých oborech něco mimořádného. Může to být umění, sport, ekologie, přírodověda, chovatelství, jazykové schopnosti, zajímavý čin, úspěch nebo cokoliv jiného.

Cílem projektu je motivovat a podporovat děti k aktivní cílevědomé činnosti, ale také ukazovat veřejnosti, že Česká republika má úspěšné a šikovné děti. Osm děvčat trutnovského družstva Junior II. trenérek Rudolfové, Oravcové a Hellingerové bylo nominováno do soutěže mezi třicet nejlepších jednotlivců a kolektivů z celé republiky.

Výběrová komise tvořená členy odborné komise z řad zástupců ministerstev kultury a školství, médií, sponzorů a dalších institucí vybere deset vítězů, kteří kromě prestižního titulu držitele Zlatého oříšku získají originální sošku z dílny brněnského výtvarníka Jaroslava Homoly. V rámci všestranné podpory je součástí ocenění vítězů Zlatého oříšku rovněž finanční odměna určená na podporu jejich další činnosti.

Patronát nad letošní soutěží převzala herečka Barbora Seidlová a Aleš Valenta, moderátor a bývalý akrobatický lyžař, olympijský vítěz v akrobatických skocích na lyžích, který jako první na světě skočil trojné salto s pěti vruty. Však také focení a rozhovor právě s patrony soutěže byl pro trutnovské dívky velkým zážitkem. Vyvrcholení soutěže je tradičně zakončeno televizním a rozhlasovým finále, které bude jako už každoročně odvysíláno na Nový rok. 

Jak to pro trutnovská děvčata dopadne, sledujte na ČT2 již prvního ledna příštího roku.