Finále juda nabídlo parádní podívanou a bylo to drama až do konce. Moravskoslezský kraj vyzval v boji o zlato Prahu a vyrovnaný boj rozhodly až pomocné body pro prvně jmenované. Sportovce čekají ještě dva dny.

Královéhradecký kraj, zlato: 4x M. R. Cogan (plavání), 2x A. Hron, 1x E. Polonská (oba letní biatlon), 1x T. Bischofová (plavání). Pardubický kraj – zlato: A. Zrůstová (sportovní střelba), J. Winkler, E. Červná, L. Urbanová (vš. atletika).   (no)

Zahajovací ceremoniál Olympiády dětí a mládeže v Liberci
Boj o medaile. Děti z celé země teď zápolí v Liberci

Krčmář: Taky mi to cinklo

/ROZHOVOR/ Vlajkonošem výpravy Pardubického kraje při zahájení Olympiády dětí a mládeže byl biatlonista Michal Krčmáž, stříbrný medailista z loňských olympijských her v Pchjongčchangu. „Chtěl sem, aby ostatní cítili, že jsem nepřišel jenom mávat vlajkou, ale že je chci i motivovat k výkonům,“ líčil osmadvacetiletý Krčmář.

Snowboardistka Eva Samková i bývalá rychlobruslařka Karolína Erbanová si z něj utahovaly: „Ty jsi tady vlastně za koho? Pardubický kraj?“ A tak musel vysvětlovat: „V Hradeckém jsem se narodil, v Pardubickém jsem začal s biatlonem a v Libereckém teď žiji. Já se cítím všude doma. Když přijedu do Letohradu nebo do Žamberku, tak tam na mě dýchne mládí,“ dodal.

Účastnil jste se také Olympiády dětí a mládeže?
Ano, v roce 2004 ve Středočeském kraji, to mi bylo asi 12 let. A za další dva roky jsem startoval v Královéhradeckém kraji.

Jak jste dopadl?
Mám medaili ze štafety v běhu na lyžích, ne v biatlonu. Už ale nevím, jestli jsme byli první nebo třetí. Zkrátka a jasně: Cinklo to.

Jak na projekt mládežnické olympiády nahlížíte?
Mám dva pohledy. Jeden je pozitivní. Děti přijedou a užívají si to, je na nich vidět nadšení ze zorganizované akce. Už na zahájení pořád koukaly kolem sebe a měly jiskry v očích.

Jaký je ten druhý pohled?
Ten je negativní. Už jsem o tom diskutoval i s mými trenéry, když jsem jim říkal, že budu dělat vlajkonoše. Někteří rodiče a trenéři jsou zbytečně přemotivovaní. Kolikrát dětem ladí formu a lpějí jen na jejich výsledcích. Podle mě ve dvanácti nebo čtrnácti je tenhle přístup zbytečný. Tahle událost by měla být za odměnu a ty prožitky a emoce by měly zůstat tady mezi nimi.   (jk, tr)