Úvodní dvě posily přivedlo do svého ženského týmu vedení Lokomotivy Trutnov. Kádr basketbalistek po loňské úspěšné sezoně opustila šestice jmen a jeho doplnění se tak stalo nevyhnutelným. Jako první na východě Čech podepsala kontrakt Portugalka Michelle Brandaová, kterou jen o pár hodin později následovala Shawnte Goffová z USA.

PRVNÍ PORTUGALKA V HISTORII KLUBU

Na portugalskou reprezentantku Brandaovou čeká přetěžký úkol – nahradit Kateřinu Hindrákovou na pozici první rozehrávačky. Šestadvacetiletá hráčka, která bude první Portugalkou v historii trutnovského klubu, přichází z celku Olivais Coimbra.

V něm strávila poslední dvě sezony. V té uplynulé dovedla svůj celek k vítězství v základní části, když si na své konto připsala nejvíce asistencí ze všech hráček v tamní nejvyšší soutěži. Medaile se ale basketbalistka, která strávila dva roky také na americké univerzitě Old Dominion, nedočkala. Po úspěšně zvládnutém čtvrtfinále její celek s bilancí jedné výhry a dvou porážek skončil ve Final 4 až na čtvrté příčce.

Ženská basketbalová liga bude čtvrtou ligovou soutěží, kterou účastnice šesti mládežnických evropských šampionátů okusí. Kromě NCAA a domácí ligy odehrála necelou jednu sezonu také ve druhé španělské lize. Zkušenosti má 174 centimetrů vysoká hráčka i z mezinárodních soutěží. V letech 2009-2011 startovala v Eurocupu a v poslední době bývala často pravidelně zvána i do seniorské reprezentace své země.

„Posílit post rozehrávačky bylo po odchodech Katky Hindrákové a Nicole Boudreau jednou z našich priorit. Vybírali jsme velice pečlivě, samozřejmě s ohledem na naše ekonomické možnosti. Víme, že nahradit Hindris je v podstatě nemožné. Přesto věříme, že Michelle se s těžkou pozicí popere a bude tu oporou,“ věří nové posile trenér Kapitulčin.

AMERIČANKA GOFFOVÁ ZAPADNE DO KONCEPCE

Brzy po příchodu Brandaové posílila kádr Trutnova zahraniční posila s pořadovým číslem 2. Jmenuje Shawnte Goffová a jde o třiadvacetiletou, 173 centimetrů vysokou hráčku. Ta do Trutnova míří po ukončení studia na Univerzitě Texas Rio Grande Valley, kde hrála nejvyšší soutěž NCAA.

„Shawnte nás zaujala svojí atletičností, měla by se hodit do naší koncepce rychlé hry,“ uvedl trenér Petr Kapitulčin na adresu hráčky, která v loňské sezoně měla skvělé zápasové průměry bodů (16,3), doskoků (5,2) i asistencí (2,9).

„Její druhou předností je schopnost hrát na více postech. Nejvíce minut v kariéře odehrála na pozici dvě, ovšem může zaskočit i na pozicích 1 či 3. To pro nás bylo důležité, protože potřebujeme nahradit loňské opory Milenu Prokešovou a Nicole Boudreau,“ vysvětlil Deníku Kapitulčin.

„Shawnte přichází z menší univerzity, ze které dosud příliš hráček do Evropy neodešlo. Půjde pro ni o první basketbalovou zkušenost mimo Spojené Státy. „Samozřejmě víme, že je to mírný risk, jelikož adaptace na evropský basketbal i život v Evropě trvá určitý čas a zdaleka ne všem se tento přechod podaří. Na druhou stranu právě tento fakt výrazně snižuje cenové požadavky hráčky, díky čemuž jsme si mohli Shawnte finančně dovolit,“ poukazuje Kapitulčin, který je zároveň sportovním manažerem celku, na nezanedbatelnou ekonomickou rovinu.

„Tímto máme sestavu na perimetru uzavřenou. Místo čtveřice Hindráková, Boudreau, Prokešová a Potočková tu je dvojice Brandao a Goff. Je tak jasné, že se v rámci naší strategie otevírá výrazně větší prostor pro naše další mladé hráčky,“ potvrdil trutnovský trenér fakt, že klub neustupuje od snahy zapojovat trutnovské odchovankyně. Vždyť kromě dvou cizinek jsou všechny ostatní hráčky na soupisce produktem trutnovské mládeže!

Jedna změna v kádru se ale ještě dá očekávat. Tým po odchodech Alison Boumanové (Limoges) a Kristýny Herinkové (vysokoškolská studia v Praze) nutně potřebuje jednu kvalitní podkošovou hráčku.

„Hledáme již několik měsíců, zejména u pivotek byly požadavky hráček a agentů opravdu výrazně nad naše možnosti. Navíc výběr na tomto postu je o dost nižší, než u perimetrových hráček. V poslední době však zbytek jmen, která ještě nemají nové angažmá, postupně slevuje ze svých požadavků. Pevně věřím, že již příští týden budeme moci zveřejnit jméno naší poslední posily,“ naznačil Kapitulčin termín odevzdání kompletní soupisky pro nadcházející ročník.

Dodejme, že na ni budou zapsány i šestnáctileté mládežnické reprezentantky Kristýna Holubcová s Terezou Královou. „S oběma do budoucna počítáme, proto již letos budou některé tréninky absolvovat s ženským celkem. Uvidíme, zda se již letos představí i v nějakých zápasech. Prioritou pro obě hráčky ale budou pro nový ročník dorostenecké soutěže. Náš kádr aktuálně tvoří čtrnáct hráček, z toho deset dorostenek,“ dodal na závěr šestatřicetiletý kouč.

Do nové sezony vstoupí Lokomotiva v neděli 24. září utkáním na vlastní palubovce proti mladoboleslavské Slovance. Týden před tím bude Trutnov hostit tradiční mezinárodní turnaj.

Aktuální soupiska Lokomotivy Trutnov:

Rozehrávačky
Michelle Brandaová (1991), Shawnte Goffová (1994), Kateřina Kozumplíková (1993), Zuzana Šimková (1999), Aneta Váchová (1998).

Křídla
Kristýna Holubcová (2001), Tereza Králová (2001), Kristýna Lačná (2000), Anna Rylichová (1999), Andrea Vacková (1989), Dominika Vašáková (1999), Adéla Vymazalová (1999).

Pivotky
Tereza Patočková (1999), Eliška Štěbetáková (1999).

Odchody: Kateřina Hindráková (konec kariéry), Milena Prokešová (KP Brno), Kristýna Herinková, Michaela Potočková (obě vysokoškolská studia), Nicole Boudreauová (civilní zaměstnání), Alison Boumanová (Limoges, Francie).

Příchody: Michelle Brandaová (Olivais), Shawnte Goffová (USA), Kristýna Holubcová, Tereza Králová (z dorostu).

Michelle BrandaováZdroj: Archiv