Už za necelý měsíc, přesněji v sobotu 19. září, rozehrají basketbalistky trutnovské Kary nový ročník nejvyšší domácí soutěže, která letos ponese název Bonver ŽBL. S řadou novinek vyšlápne za obhajobou bronzové pozice také podkrkonošský celek.

Východočeský kádr doznal po medailovém úspěchu řady změn. Opustilo jej americké trio Deja Mannová, Ashley Adamsová a Samantha Ostarellová, jež byla v sezoně minulé nejužitečnější hráčkou ligy. Pokračovat v klubu nebudou ani Michaely Vacková s Potočkovou, které zvolily basketbal při studiu vysoké školy. Na vysněné zahraniční angažmá čeká Andrea Vacková.

Aminata Fallová jela rovnou na hory

A příchody? Již dříve jsme zmiňovali návrat trutnovským publikem oblíbené Jamie Russellové a také nováčka v týmu – dvaadvacetiletou mládežnickou reprezentantku Slovenska Gabrielu Nagyovou. K nim v úterý přibyla další posila. Stala se jí reprezentantka Senegalu, čerstvě čtyřiadvacetiletá Aminata Fallová. 193 cm vysokou pivotku představilo vedení klubu na soustředění ve Ski centru Malá Úpa, kde se tým sešel na krátký čas před zahájením herní přípravy.

Z Afriky ale pod Krkonoše nepřilétla. Posledních pět let totiž talentovaná hráčka strávila v USA, kde hrála při studiu na Southern Nazarene University v Oklahomě.

„Aminatu jsme si vyhlédli ve druhé divizi univerzitní soutěže NCAA. Není to sice první divize, ale v této soutěži výrazně vynikala. Každý rok se zlepšovala a patřila mezi nejlepší střelkyně soutěže. V poslední sezoně měla výborné statistiky – 21,4 bodu a 14 doskoků na zápas," popsal senegalskou pivotku manažer Kary Jan Braun.

Výšlap na Sněžku posila hravě zvládla

Už ze statistik je tak zřejmé, co od Fallové bude tým očekávat. Především práci pod oběma koši. Trenér Jozef Rešetár navíc připomněl, že právě sportovci z Afriky se pyšní skvělou fyzickou kondicí a podobná očekávání se dají vypozorovat i na trutnovské posile. Naznačil to již první netradiční úkol. Po příletu do Čech se totiž Aminata nestihla ani pořádně vyspat a už jí čekal týmový výšlap na nejvyšší českou horu Sněžku!

„I přes ten velký časový posun a náročnou cestu to absolvovala naprosto v pohodě," dočkala se Fallová pochvaly od vedení klubu. Na výraznější odměnu si ale musí počkat. K následné večeři si totiž přála kuřecí maso, musela se však spokojit s těstovinami a zeleninou. Vše ale brala s úsměvem, zvlášť když za sebou měla borůvkové knedlíky, které tým spořádal k obědu na chatě Jelenka.

Nyní už se ale nejen nová posila, ale také její spoluhráčky, mohou těšit především na palubovku. Hlavní fázi nabírání fyzičky mají totiž za sebou a dle kouče Rešetára ji zvládly s bravurou. „Oproti minulé sezoně jsme zátěž ještě přidali. Vážím si toho, jak to všechny hráčky zvládaly. Ony samy musí věřit, že se jim to v sezoně vrátí," chválil si šéf trutnovské lavičky, jehož také těší zařazení hned několika juniorek a dorostenek, které by z přípravy s A ženským týmem mohly těžit jak v budoucnu, tak v letošní sezoně.

Už za týden (29. 8.) čeká Karu úvodní přípravný duel s polským týmem Sleza Wroclaw, den na to prověří sílu družstva SBŠ Ostrava. Od 3. do 9. září se pak trutnovské basketbalistky zúčastní turnaje v Jelenie Góře a vrchol přípravy přijde na řadu 10. – 13. září, kdy se ve sportovní hale při ZŠ Komenského uskuteční skvěle obsazený Mekr´s Cup – O pohár města Trutnova.

Rylichová s koučem jsou ve čtvrtfinále!

Matosinhos – Ve více než čtyřicetitisícovém městě Portugalska se od 13. do 23. srpna koná mistrovství Evropy basketbalistek do 16 let. Českou republiku zde reprezentují i dvě jména z podkrkonošského Kary Trutnov. Vedle trenéra Petra Kapitulčina se na palubovce prezentuje Anna Rylichová. Ta společně s dalšími hráčkami stále živí naděje na medailové umístění. Po postupu ze základní skupiny (Nizozemsko 62:54, Itálie 40:53, Turecko 66:37) uspěly mladé Češky také v osmifinálové skupině (Portugalsko 70:55, Rusko 61:73, Slovensko 64:58) a v dnešním čtvrtfinále je čeká velice silné Maďarsko. Rylichová dosud na šampionátu zaznamenala 12 bodů.