O tom, že to byla premiéra úspěšná, rozhodl výkon na trati dlouhé 3000 metrů a poté i závěrečný závod s hromadným startem.

Osmnáctiletá Zdráhalová momentálně trénuje po boku olympijské vítězky Martiny Sáblíkové v italském středisku Collalbo, kde se obě připravují na další klání Světového poháru v norském Hamaru (31. 1.-1. 2.). Zároveň však o víkendu na zdejším venkovním ovále proběhl závod juniorského SP, na němž si podkrkonošská reprezentantka odbyla premiéru.

Členka Nowis Teamu, vedena trenérem Petrem Novákem, nejprve na pětistovce zvládla vítězně jízdu s Číňankou Mej Han a čas 41:48 jí stačil na konečné 11. místo. V horách nad Bolzanem pak nejlepší ze tří Češek předvedla výborné představení na tříkilometrové distanci a čas 4:31,14 jí vynesl skvělé páté místo!

O den později se podobná umístění čekala i na délkách 1000 a 1500 metrů. Zde však Zdráhalová neuspěla podle představ. V kratší z jízd stačil čas 1:26,99 na devatenáctou pozici, patnáctka dopadla zcela stejně (2:12,36). V týmovém sprintu skončily Češky páté.

„S časem na třech kilometrech jsem samozřejmě hodně spokojená, celkem i na pětistovce. Ale vůbec nejsem ráda za časy na 1000 a 1500 metrů. Přála jsem si zajet mnohem lépe, ale poslední dobou mi hlavně 1500 metrů vůbec nejde," posteskla si Zdráhalová, jež si náladu výrazně vylepšila při závěrečném klání s hromadným startem.

Při něm „ve stylu Sáblíkové", se kterou už v této zimě úspěšně jezdí obdobné závody v seniorském SP, vyhrála první bodovací spurt. Zisk pěti bodů jí pak v závěrečné klasifikaci v collalbském podvečeru pomohl ke skvělému čtvrtému místu v celém závodě.

Závěrečný součet 86 bodů potěšil, když hned padesát jich Zdráhalové zajistilo právě již zmiňované páté místo. „V Collalbu jsme hlavně kvůli přípravě na další závody Světového poháru. Za to čtvrté místo v hromadném startu jsem ale opravdu hodně ráda. Spokojený byl i trenér," usmívala se Nikola Zdráhalová.

Tu už pozítří čeká collalbský Sparkasse, tamní každoroční závod, na němž rychlobruslaři poměří síly hned v několika kategoriích.