A dnes měli fanoušci velký důvod, když hned v první den 23. Olympijských her dosáhla na svůj největší individuální úspěch, když v úvodním sprintu na 7,5 kilometru doběhla do cíle v bronzovém čase.

Radost z jejího výsledku měli i lidé, kteří její kariéru mohli sledovat z větší blízkosti než jen od televizních obrazovek. Výkon Veroniky Vítkové sledoval i předseda Klubu biatlonu Jilemnice Jan Sucharda. „Původně jsem měl jet s dětmi na závod Českého poháru do Jablonce, ale kvůli nemoci jsem upoután na lůžko, takže jsem to sledoval doma. Udělala nám obrovskou radost. Jsme rádi, že to vyšlo – je to další bronz do Jilemnice, paráda,“ potěšil Suchardu vstup české biatlonové jedničky do olympijských her.

„Dobře víte, že v biatlonu to je nevyzpytatelné do poslední položky posledního závodníka. Jakmile dojela do cíle, tak jsem jí napsal esemesku, že předvedla perfektní výkon, a že jí gratuluji. A když dojela poslední závodnice do cíle tak to už byla jiná esemeska…“ měl radost z pódiového umístění, a dodal, že špičkový výkon může znamenat stejně tak desáté místo, jako i to třetí. „To je na tom to hezký,“ připomněl krásu i nástrahy biatlonového sportu.

Biatlonistka Veronika Vítková stupních vítězů.
První den, první medaile. Vítková trefila na olympiádě ve sprintu bronz

Na zlatou Němku Dahlmeierovou dnes neměl nikdo, ale od stříbrné medaile dělily Vítkovou necelé dvě vteřiny. Byla šance je na trati vymazat a dosáhnout na cennější stříbro? „Jela určitě plný výkon a buďme rádi za to co máme. Vždycky říkám, že jsme takový neskromný. V biatlonu to je vždycky o jednu ránu nebo o jednu vteřinu. Myslím si, že dokázalo to, co málokdo a je to super. Jestli mohla být druhá nebo třetí, tak to je v rovině spekulace. Je to už uzavřený a je to paráda.“ 

Jak by mohla dopadnout pro Veroniku Vítkovou pondělní stíhačka nechtěl Jan Sucharda předjímat. „Budeme fandit ze všech sil, budeme rádi, kdyby to na medaili dopadlo, ale každé umístění v desítce je úplně perfektní. Teď bude tým už relativně v pohodě, takže by se jim mělo závodit o něco lépe, když už úspěch mají za sebou. Budou malinko svobodnější v předvedení těch výkonů, které jsou schopni podat. Ukázalo se, že naladěno mají,“ pochválil i další české závodnice.

„I mladé holky zasluhují velkou poklonu, protože předvedli něco úžasného i když zůstaly ve stínu medaile,“ hodnotil výkony 15. Markéty Davidové a 23. Jessicy Jislové. „Mohly bychom se dočkat i dalších věcí. Ale to bych samozřejmě nerad zakřikl,“ uzavřel Sucharda.

VERONIKA VÍTKOVÁNarozena: 9. prosince 1988 ve Vrchlabí.
Klub: SKP Kornspitz Jablonec.
Účast na OH: Vancouver 2010 – 16. (štafeta), 24. (7,5 km), 37. (10 km), 68. (15 km). Soči 2014 – stříbro (smíšená štafeta), 4. místo (štafeta), 6. místo (15 km), 8. místo (12,5 km), 16. místo (7,5 km), 21. místo (10 km).

Výkon absolventky sportovního gymnázia v Jilemnici potěšil i tamního vedoucího trenéra David Šnajdra. „No je to paráda. Přímo na živo jsem jí sice neviděl, protože ještě dopoledne jsem byl na tréninku se svými svěřenci a teď jsem na sjezdovkách. O bronzu jsem se dozvěděl, když jsem si odskočil na parkoviště poslechnout rádio do auta. Takže to mám takhle zprostředkovaně,“ zastihli jsme Šnajdra na sjezdovce na Benecku.

„Každopádně bronz je bezesporu vynikající, je to vstup do olympiády jak hrom. Ta forma u biatlonistů po těch rozpačitých začátcích graduje. Zdá se že to mají trenéři spočítané dobře, že se to projeví právě na olympiádě. Snad to bude gradovat dále,“ přál by si Šnajdr, aby bronz nebyl ojedinělou vlašťovkou.

Do šancí Veroniky Vítkové ve stíhacím závodu se ale ni on nechtěl pouštět. „To by bylo věštění ze skleněné koule. Takový expert  nejsem. Roli by mohl hrát fakt, že bude navazovat už na získanou medaili, což se promítne do psychické pohody. V podstatě má odpracováno, takže všechno další bude bonus navíc. Věřím tomu, že je schopná zase jet na bednu,“ prohlásil.

Pchjongčchang Vítkové evidentně svědčí. Už v roce 2009 (věkem jako juniorka) tam skončila v individuálním závodě pátá. „Mně se to tady líbí, vyhovují mi zdejší tratě. Jsem závodník extrémních podmínek a ty tady panují. Snad jsem do českého týmu napumpovala dobrou náladu a medaile budou přibývat,“ řekla Vítková.

Na dálku sledovali její výkon i v Mekce biatlonu, kterým je Letohrad. V dobu, kdy bojovala o medaile, se zde konala recesistická soutěž Hry bez katastru. V okamžiku, kdy se účastníci v leže pokoušeli po běžkařském výkonu sestřelit plechovky s pivem, tak „přišla do sluchátek“ organizátora her zpráva, že Vítková získala bronzovou medaili. „Veronice gratulujeme ke skvělému výkonu a zároveň k první medaili. Tato radostná zpráva podpořila i soutěžící na našich hrách,“ oznámil s úsměvem organizátor a moderátor her Tomáš Stejskal.