Zdroj: ČBF/David Šváb

Kláta Vojtíková se snaží překonat lotyšskou závoru.

Splnění snu aneb poprvé na vrcholné akci v dospělé kategorii. Tyto věty se shodně týkají dvou východočeských basketbalistek. Ať už současných nebo se zapuštěnými kořeny. Do konečné nominace mistrovství Evropy se prodraly Renáta Březinová a Klára Vojtíková. Doma zůstává Pamela Therese Effangová.

Tímto však veškerá radost končí. Ve finálním tuctu totiž chybějí osobnosti, které půjde jenom stěží nahradit. Nejdříve vypadla ze hry zraněná extrutnovská Petra Záplatová. Po skončení španělské ligy se k ní přiřadila Julia Reisengerová. Na přípravném turnaji si obnovila zranění Alena Hanušová a vše podtrhla Kia Vaugnová, která se ani nehodlala na reprezentačním srazu objevit.

„Papír snese všechno. Já jsem jí několikrát volal a ani jednou mi to nevzala. Pouze po agentce vzkázala, že má po sezoně zdravotní trable,“ krčí rameny reprezentační kouč Štefan Svitek.

Jelikož se kromě Záplatové jedná o pivotky mohou právě Březinová s Vojtíkovou ukázat, co v nich je.

Evropský šampionát v Lotyšsku a Srbsku startuje pro české barvy v Rize 27. června utkáním s Francií, která obhajuje stříbro.

Zdroj: ČBF

Nominace na ME

 Beáta Adamcová (Žabiny Brno), Lenka Bartáková (KP Brno), Renáta Březinová (Toruň, Pol.), Karolína Elhotová, Kateřina Elhotová (obě USK Praha), Romana Hejdová (Landes, Fr.), Tereza Krakovičová (Nymburk), Renata Pudláková (Keltern, Něm.), Kamila Štěpánová (Bretaň, Fr.), Klára Vojtíková (Hradec Králové), Veronika Voráčková (Syracuse, USA),Tereza Vyoralová (USK).