Pět minut před včerejší půlnocí odstartoval závěrečný závod série Rock Point – Horská výzva, který hostí Krkonoše. Poslední díl celého seriálu horských běhů a trekingu dvojic v Peci pokračuje dnes dopoledne.

Pod nejvyšší české pohoří zamířilo na osm set běžců, kteří jsou předem registrovaní, další se ale stále mohou zapsat přímo na místě. Odvážné borce čekaly tři náročné, ale atraktivní tratě. Nejdelší 67 km dlouhá (Long) odstartovala již v pátek před půlnocí.

Další vlny na střední a krátké trase startují se sobotním dopolednem. Half hromadně vybíhá v devět, Short o hodinu později.

„Oproti našemu původnímu záměru jsme museli trasy upravovat, protože se nám nepodařilo od KRNAPu získat patřičná povolení pro vstup do některých prvních zón, včetně vrcholu Sněžky, na který jsme se všichni těšili. Právě proto i dlouho věřili, že souhlas získáme. Velkým přáním je, že se nám pro příští rok správu parku podaří přesvědčit, že přechodem nejvyšší české hory přírodě nechceme ublížit," neztrácí naději hlavní pořadatel Rock Point – Horské výzvy Pavel Zitta.

Ten připomněl, že celý seriál je součástí rozsáhlého projektu Green Way, který naopak českým horám pomáhá od odpadků a podílí se na osvětě spojené s problematikou znečišťování přírody.

Závodní dvojice na všech tratích startují v klasických čtyřech kategoriích – muži, ženy, mix a dogtreking. V areálu celého zázemí na parkovišti Kaplička během soboty nebude chybět ani občerstvení, doprovodný program a zábavné hry pro děti. Vyhlášení vítězů je naplánováno kolem 16 hodiny, ale hudební produkce se rozjede už ve 13.30. Návštěvníci si v průběhu odpoledne užijí vystoupení punkové a ska kapely Jo!Ska z České Skalice, ska a punkové sestavy 2h5-ka z Nového Města a program uzavřou poprockoví Too Late z Červeného Kostelce, kteří na pódium vyskočí kolem 17. hodiny.

„Vstupné na doprovodný program je zcela zdarma. Určitě se tu zabaví celé rodiny s dětmi, takže budeme rádi, když veřejnost přijde povzbudit sportovce a sama se pobaví," zve do Pece pod Sněžkou organizátor Pavel Zitta.

(pp, to)