Česká reprezentace dívek do osmnácti let v basketbalu 3x3 uspěla v kvalifikačním turnaji v Maďarsku a postoupila na mistrovství Evropy. Velkou měrou se o to zasloužila také Anna Rylichová z BK Loko Trutnov.

POD TAKTOVKOU TRENÉRKY UHROVÉ

Svěřenkyně trenérky Michaely Uhrové si s postupem od prvního zápasu nedělaly problém a jasně šly za svým cílem. Základ úspěšného družstva tvořily hráčky, které na letošním světovém šampionátu získaly skvělé čtvrté místo. „Každý zápas pomůže, když získáte zkušenosti navíc. Měly jsme zde tři holky z mistrovství světa a připojovala se pouze Anna Rylichová, takže jsem se nebála. Holky se v těžkých duelech na MS poučily a tady v kvalifikaci bylo vidět, kdo má už něco odehráno," vyzdvihovala zkušenosti svého celku trenérka Uhrová.

ROZHODUJÍCÍ BYL DUEL S BĚLORUSKEM

„Anička Rylichová navíc skvěle zapadla a odehrála výbornou kvalifikaci," doplnila šéfka lavičky, která ještě v loňské sezóně pomáhala trutnovským ženám k bronzové medaili. Zmiňovaná členka trutnovského centra mládeže Anna Rylichová pak dodala: „Když mě trenérka Uhrová ještě před odletem do Zaragozy oslovila, vůbec jsem nevěděla, co mě čeká. S basketem 3x3 jsem totiž měla jen minimální zkušenosti. Ale holky mě do týmu skvěle přijaly, všechno mi vysvětlily a se vším mi pomohly."

Český tým v základní skupině přehrál Polsko 21:8 a Rakousko 15:9. V rozhodujícím čtvrtfinále pak nastoupil proti Bělorusku, které přehrál 17:14. „Po prvním zápase jsem byla nabita pozitivními dojmy a moc jsem si jej užila. Trochu mě překvapilo, jak je hra ohromně náročná na fyzičku. Ač se hraje jen deset minut a pořád se střídáme, hra je velice svižná. V dalších utkáních proti Rakousku a Bělorusku už jsem věděla, co mě čeká, a mohla jsem hrát s větším klidem," okomentovala svou reprezentační premiéru v basketbalu 3x3 Rylichová, která v příští sezoně bude bojovat o své premiérové minuty v Ženské basketbalové lize.

S postupem v kapse pak Češky v semifinále nestačily na Litvu (16:18). „Prohra v semifinále vůbec nic neznamenala a nemá vliv na nasazování do skupin pro mistrovství Evropy. Může se stát, že se tam potkáme znovu se všemi zde ze Szolnoku. Holkám jsem říkala, že prohra mi nevadí, ale udělaly jsme tam věci, které bychom dělat neměly. Litevky rozhodně jsou hratelné. Porazily jsme se spíš samy," kárala svěřenkyně Uhrová.

Nedostatečnou psychickou připravenost přiznala i Rylichová. „Možná jsme je lehce podcenily a také se na nás podepsal těžký zápas předtím. Více než prohra mrzel spíše náš výkon a neplnění si našich povinností."

Ani to však nemohlo křídelnici, která letos startovala i na mistrovství světa v pětkovém basketbale, zkazit celkový dojem z kvalifikačního klání. „Jsem moc ráda za příležitost vyzkoušet si něco nového a zároveň zjištění, co je ještě potřeba zlepšovat," dodala závěrem Rylichová.

Českou republiku vedle ní dále reprezentovaly Tereza Frgalová (Prostějov), Sára Krumpholcová (SŠMH Brno) a Anna Pavlicová (SBŠ Ostrava). Evropský šampionát se v Debrecínu hraje od 9. do 11. září.

(kap, to)