„Chov bongů horských je rodinným stříbrem safari parku. Byli jsme první v zemi, kdo před takřka padesáti lety bonga rozmnožil a postupně jsme vystoupali na pozici světové špičky. Nyní je čas tato kriticky ohrožená zvířata intenzivněji podporovat přímo v Africe,“ říká šéf mezinárodních projektů Safari Parku Dvůr Králové Jan Stejskal a dodává, že podpora bude směřovat na úpatí Mount Kenya, kde nově běží jedinečný projekt. V jeho rámci budou postupně vypouštění bongové z chovného zařízení do volné přírody národního parku. "Posilování zbytků přírodní populace je klíčové. Podle nejnovějších sčítání klesly počty posledních zbývajících divokých bongů na devadesát šest kusů," konstatoval Jan Stejskal.

V sobotu 26. března navštívilo Safari Park Dvůr Králové 3814 lidí.
FOTO: Do safari parku vyrazily v sobotu čtyři tisíce lidí, osm set Ukrajinců

V zoologických zahradách je v současnosti populace bongů mnohem početnější než ve volné přírodě a z hlediska přežití druhu tak hraje zásadní roli. Dnes chová bongy necelá padesátka evropských zoo, v divočině jich však ubylo alarmujícím způsobem a bez intenzivní pomoci nejsou vyhlídky na přežití dobré. „Celý výtěžek využijeme na to, aby se situace divokých bongů zlepšila a nebyli poslední,“ slibuje Stejskal.

Bongové jako zoologická senzace

Když bongové dorazili v roce 1974 poprvé do Podkrkonoší díky transportu legendárního Josefa Vágnera, byla to zoologická senzace. Tehdy patřili v zoologických zahradách k nejvzácnějším chovancům. „To, že se už v roce 1975 narodilo první mládě v zemi a dodnes se ve Dvoře narodilo neuvěřitelných 105 bongů, potvrzuje vysokou úroveň zahrady,“ upozorňuje zoolog Luděk Čulík, který má v safari parku chov kopytníků na starosti.

Na sobotní Safariběh ve Dvoře Králové nad Labem vyrazilo devět stovek účastníků.
FOTO: Na Safariběh vyrazil i Haďák ze seriálu ZOO, výtěžek jde na zebry v Ugandě

Registrace je otevřená, běží výhradně online do 24. března. Dospělí zaplatí 520, děti 110 korun. Běžci se tradičně mohou hlásit do závodu ve třech kategoriích – rodinný běh na 2,5 km a dospělé běhy na 5 a 10 km. Zcela nově se nabízí i možnost podpořit bonga i formou dobrovolně vyššího startovného. Trasa stále populárnějšího běhu zavede sportovce například do jindy nepřístupného Lvího safari nebo do výsostného území vodušek, žiraf či pakoní. To však samozřejmě v době, kdy zvířata ve výbězích nejsou.

Safariběh ČSOB každoročně přináší na záchranu ohrožených druhů kolem čtvrt milionu korun. Daří se to především díky nezištné pomoci řady partnerů. Tím generálním je i letos Československá obchodní banka. 

 

Bongo horský.Bongo horský.Zdroj: Simona Jiřičková, Safari Park Dvůr KrálovéBONGO HORSKÝ žije, jak jeho druhové jméno napovídá, ve vyšších nadmořských výškách. Jeho je několik málo míst v lesích Keni. Podle IUCN v divočině zbývá 96 dospělých zvířat a populace dál klesá. Populace ze čtyř známých lokalit jsou navíc oddělené a nemohou se přirozeně míchat. Je to jedna z největších antilop. Navzdory tomu zaujme velmi úzkým profilem těla – to je přizpůsobení pro pohyb v lesích. Právě z boků zploštělé tělo a tvar rohů bongům pomáhá snižovat odpor při pohybu vegetací. Kontrastní zbarvení s pruhy bongům umožňuje se v pralese maskovat. Obě pohlaví mají spirálovitě zahnuté rohy. Na rozdíl od ostatních lesních antilop žijí ve stádech, která dosahovala počtu až 80 jedinců – tedy tolik, kolik je dnes všech dospělých bongů horských v přírodě. Safari Park Dvůr Králové chová právě tento poddruh, který se v posledních desítkách kusů vyskytuje už jen v okolí Mt. Kenya a NP Aberdare a je kriticky ohrožený. Chov bonga horského v lidské péči má obrovský ochranářský význam. V safari parku začal už v roce 1974, kdy přišla zvířata přímo z Keni. Už v roce 1975 se narodilo první mládě. Celkem jich ve Dvoře přišlo zatím na svět úctyhodných 105.