Vedle 15. kola Ženské basketbalové ligy patřil minulý týden také čtvrtfinálovým zápasům Českého poháru.

Hradecké „lvice“ vydřely na palubovce brněnských Žabin postup díky těsné výhře 73:72. To rivalky z Trutnova v utkání s Nymburkem musely uznat sílu soupeře a po vyrovnaném průběhu úvodních tří čtvrtin padly poměrem 55:77.

Shodou okolností si oba východočeští rivalové pro víkendový program ŽBL jen prohodili soupeře a zatímco tentokrát Nymburk dorazil do Hradce, Lokomotiva se postavila kvalitnímu soupeři z moravské metropole.

Týden v kostce

Východočešky proti Žabinám
Žabiny Brno - Hradec Kr. 72:73
Trutnov - Žabiny Brno 61:89

Východočešky proti Nymburku
Trutnov - Nymburk 55:77
Hradec Kr. - Nymburk 62:55

Martišek litoval zranění Šípové

Žabiny v zasněženém Trutnově od úvodních minut nenechávaly nikoho na pochybách, kdo že by měl ze zápasu brát dva body. Před bezmála pěti stovkami (!) diváků jasně ovládly první poločas (26:49) a náskok si hlídaly do úplného závěru zápasu. Ten vyhrály výsledkem 61:89.

„Soupeř dominoval hned od začátku. Sebral nám největší zbraně. Byl velice dobře připraven na náš rychlý protiútok, v prvním poločase vzorově eliminoval Brittany Carter. Navíc se k tomu přidala naše střelba z tříbodové vzdálenosti (0/15 za poločas), to mluví za vše,“ řekl k utkání domácí trenér Michal Martišek, jehož mrzela absence zraněné podkošové hráčky Terezy Šípové.

Reprezentační rozehrávačka Petra Záplatová výborně dirigovala Žabiny Brno v utkání na palubovce Trutnova, jehož je odchovankyní.
Žabiny přehrály po výborném výkonu Lokomotivu, pomohlo jim extrutnovské trio

„Žabiny vyhrály zaslouženě. Na nás bylo ukázkově vidět, jak moc tým zasáhne, když se zraní hráčka ze základní sestavy,“ dodal kouč.

„Lvice“ v lize vyhrály popáté v řadě

Basketbalistky Hradce Králové jedou na vítězné vlně. Od konce října 2018 prohrály jediné utkání a to 1. prosince s neporazitelným USK Praha. O víkendu přemohly na své palubovce silný Nymburk 62:55. Ve šlágru kola dominovaly obrany a bojovnost. Jediný výraznější rozdíl byl na doskoku, kde jasně kralovaly domácí „lvice“ (50:32).

„Bylo to hodně nervózní utkání, oba týmy si byly vědomi jeho důležitosti. Prim hrály obrany. Myslím, že ani jeden z trenérů nemůže být spokojen s útočnou fází. Rozhodlo asi to, že se na našich bodech podílel celý tým. Soupeře táhla jen dvojice Wellsová - Chomenčuková, obě hráčky předvedly výborné individuální výkony. Nakonec ale rozhodl týmový výkon, který byl na naší straně,“ uvedla pro portál zenskybasket.cz Romana Ptáčková, trenérka královéhradeckého družstva.

Další duely nejvyšší tuzemské soutěže sehrají východočeské týmy o následujícím víkendu. „Lvice“ nečeká nic jednoduchého v sobotu od 17 hodin na půdě pražské Slavie. To Lokomotiva pojede v neděli do Strakonic, kde se od 17 hodin utká s týmem U19 Chance, v roli favorita.

nejlepší střelkyní „lvic“ v duelu s Nymburkem byla pivotka Petra Kulichová (10 bodů).
Lvice přetlačily Nymburk a v tabulce už ho dostihly