V Českých Budějovicích se na začátku března uskutečnilo mistrovství České republiky v krasobruslení. Týkalo se všech sólových žákovských kategorií a zúčastnil se jej i trutnovský závodník a zástupce Krasobruslařského klubu Dvůr Králové Štěpán Břeň. Závodil v kategorii žáků nejmladších.

Volná jízda se Štěpánovi nevydařila tak, jako na posledním tréninku před šampionátem. Přesto překonal poprvé v letošní sezoně hranici dvaceti bodů a umístil se na 10. místě s poměrně malým odstupem na závodníky před sebou. Za takzvané technické elementy byl Břeň dokonce ohodnocen jako sedmý nejlepší závodník.

Trenérka Michaela Koblasová vysvětlovala, že konečná známka v hodnocení ISU systému je součtem bodů za technické elementy skoky, piruety, krokové sekvence a choreo spirály a také za programové komponenty spojovací prvky, skluz a podobně.

„Jel volnou jízdu na hudbu z filmu Sherlocka Holmese a za posledních čtyřicet let je to teprve třetí člen klubu, který si vybojoval účast na této vrcholné žákovské akci. Před ním to byl bývalý olympionik Otto Dlabola v letech 1985 1987 a současná trenérka klubu Dominika Schmidtová, která se nejlépe umístila na desátém místě v kategorii juniorek při MČR v roce 2011," pochválila Štěpána trenérka Koblasová a svá slova ještě doplnila.

„Ani nevím, jak mě v březnu loňského roku myšlenka ´zkusit to´, napadla. Vlastně ani nevím, zda reálnost této myšlenky se mnou někdo opravdu sdílel. Co však vím, je to, že bez ohledu na počet bodů a konečné umístění na tomto prvním mistrovství republiky, jde o velký pokrok. Zaznamenali jsme výkonnostní vzestup od umísťování se v druhé polovině výsledkové listiny v loňské sezoně v kategorii Benjamín B1, která je určena pro výkonnostně nejméně zdatné bruslaře."

(mk, to)