Základní část Celostátní ligy skončila před týdnem sálovým fotbalistům SK SICO SC Jilemnice. S bilancí pouhých čtyř výher z celkově osmnácti zápasů nemohl být trenér Milan Szabo spokojen, těšit jej ale mohl postup do vyřazovací části soutěže. V ní za dvanáct dní pojizerský celek čekají souboje se soupeřem z Brna.

Jilemnické v sezoně trápila zranění

„S umístěním na šestém místě nejsem moc spokojen, ale když se podívám zpět, na problémy se sestavou před každým turnajem a nestabilnost formy několika opor, tak nakonec musím být rád. Vždyť třeba zdravotní komplikace brankařů vyústily ve fakt, že máme nyní na soupisce šest gólmanů, což já osobně nepamatuji," zhodnotil pohled na tabulku kouč Milan Szabo.

I s ohledem na častá zranění se Jilemnickým v sezoně nedařilo stabilizovat formu. Výsledkem je tak velká ztráta na čelní příčky tabulky. Vždyť jen na pátý Zlín se SICO dívá s třináctibodovým deficitem. „Náš tým měl při optimálních podmínkách určitě na lepší umístění, ale jak jsem již uvedl, s těmito podmínkami to letos bylo náročné. V každém případě je ale rozdíl mezi šestým a pátým místem příliš vysoký," pokračoval v hodnocení jilemnický lodivod.

Přesto je třeba už samotný postup do vyřazovacích bojů považovat za úspěch, což i sám trenér mužstva potvrzuje. „Přiznám se ale, že o účasti v play off jsem nebyl do posledních chvil přesvědčený. Jak se říká, je to sport a míč je kulatý, což se ukázalo v posledním kole. Naštěstí jsme už na nepostupové příčky měli dostatečný náskok. Herně si myslím, že nám právě šesté místo patří oprávněně. Soupeři před námi měli většinou kádr daleko lépe stabilizovaný a připravený, což se ukázalo třeba u družstva Bombarďáci Větřní," prozradil Szabo.

Ztráta na Zlín byla obrovská

Konečné pořadí jinak na obou pólech vyrovnané tabulky postavilo Jilemnici do čtvrtfinálové cesty tým Gioia Brno, tedy soupeře, s nímž SICO základní část vysokou porážkou uzavíralo. „Gioia nás ve čtvrtfinále play off čeká už potřetí. Je to kolektiv s velice širokou základnou kvalitních a hlavně mladých hráčů. Zároveň však také již dostatečně zkušených, neboť mnozí z nich jsou, případně byli, v reprezentačních výběrech ČR. Čekají nás tedy opět těžké boje. Určitě se však předem nevzdáváme. Bude i záležet, jak se nám podaří náš kádr posílit hráči slovenské Žiliny," odtajnil Milan Szabo před blížícím se play off.

Ačkoliv se týmu v základní části nedařilo podle představ, našel trenér v sestavě jména, která v hodnocení zmínil. „Pro nevyrovnanost ve výkonech našich hráčů se mi samozřejmě těžko někoho vyzdvihuje. Pro svůj poctivý přístup k výkonům mužstva však musím jmenovat Pavla Krause, Marka Srkala a hlavně účastníky ME U21 ve Španělsku Martina Šnorberta a Pavla Macháta.

Poslední lednový víkend již v Celostátní lize patřil pauze, tu ale vyplnil finálový turnaj Českého poháru. Konal se v Litomyšli, kde Jilemničtí v základní skupině B narazili na týmy Zlína, Poličky B a Lanškrouna. Zatímco po dvou úvodních remízách následovala radost z úspěšně zvládnutých penaltových rozstřelů, porážka v posledním souboji znamenala turnajový konec.

„Účast ve finále poháru nemohu hodnotit pozitivně. Přesto, že první dvě utkání ve skupině jsme odehráli velmi dobře s výborným bráněním. Zvlášť ve druhém duelu proti Poličce jsme měli několik slibných akcí, které volaly po gólech a tím i výhře bez penalt. Nakonec o špatném dojmu z celého turnaje rozhodl poslední zápas, k němuž jsme nastoupili po téměř třech hodinách přestávky. Prohráli jsme po ustrašeném výkonu a hrozných chybách v obraně. Myslím, že to byla zbytečná porážka," řekl k účasti na finálovém turnaji Szabo, jehož i zde mrzely problémy se zdravotním stavem jeho kádru.
Nyní ještě čeká Jilemnici kratší pauza, během níž se může připravovat na čtvrtfinálové boje s Brnem. V moravské metropoli se tým představí v pátek 13. února, o týden později se od 18 hodin hraje v Jilemnici.

Národní finále Českého poháru

Skupina A: 1. Chemcomex 8 bodů, 2. Větřní 7, 3. Želenice 3, 4. Mor. Třebová 0.

Skupina B: Polička B – Lanškroun 2:3, Jilemnice – Zlín 1:1 (penalty 3:2), Jilemnice – Polička B 0:0 (penalty 7:6), Zlín – Lanškroun 0:0 (penalty 2:0), Polička B – Zlín 1:2, Lanškroun – Jilemnice 7:3.

Finále: Zlín – Lanškroun 0:0 (penalty 4:3). O bronz: Chemcomex – Větřní 0:4.