Už za týden odstartuje nový ročník nejvyšší domácí soutěže basketbalistek a účastníkům Renomia ŽBL zbývají poslední dny k přípravě na mistrovské boje.

Východočeské duo na úvod čeká moravská, přesněji brněnská mise. Hradecké Lvice se v premiéře představí na palubovce Žabin, Trutnov doma přivítá KP Brno.

Ještě než k tomu ale dojde, zúčastní se oba rivalové jubilejního 20. ročníku podkrkonošského turnaje O pohár města Trutnova. Ten startuje již ve čtvrtek, když trochu kuriózně Hradec narazí právě na brněnské Žabiny.

A jak vlastně před novým ročníkem vypadají kádry obou zástupců regionu? Už jejich složení naznačuje, kam by mohly směřovat ambice družstev, která loni skončila na 3., resp. 6. místě.

BK LOKOMOTIVA TRUTNOV

Trutnovská Lokomotiva se bude i v novém ročníku opírat o vlastní nadějnou líheň. Mladé hráčky z Trutnova loni dokráčely ke konečnému šestému místu, a pokud by toto umístění tým trenéra Michala Martiška zopakoval, panovala by pod Krkonošemi jistojistě spokojenost.

„Výsledkovým cílem je opět postup do vyřazovacích bojů. Herně bychom chtěli navázat na loňskou úspěšnou sezonu, kdy jsme produkovali moderní rychlý basketbal, díky kterému jsme byli schopni zaskočit i favorizované soupeře,“ řekl Deníku sportovní manažer podkrkonošského klubu Petr Kapitulčin.

Ilustrační foto
O víkendu startuje liga házenkářů, Dvůr vypadl z poháru

Trutnov na začátku týdne přivítal ve svém kádru první a podle všeho i poslední zahraniční posilu. Stala se jí dvaadvacetiletá Američanka Bailee Korelle Cottonová.

SOKOL NILFISKHRADEC KRÁLOVÉ

I v táboře východočeského rivala by panovala spokojenost, pokud by se mu podařilo navázat na loňskou sezonu. Aby ne, vždyť získal medailový „triple“ v podobě zlatého triumfu v Českém poháru, stříbra ze Středoevropské ligy a bronzu z Ženské basketbalové ligy.

„Šestkrát či sedmkrát jsme se v lize probojovali do semifinále, takže v tom chceme pokračovat. I když nevíme, jak na tom budou ostatní týmy, hlavně Slavia. Pražský USK je jasný, Žabiny posílily, změny byly i v KP Brno. Každopádně se na sezonu těšíme. Nedávno jsme hráli dobře na přípravném turnaji v Ostravě, kde jsme triumfovali,“ uvedl Miroslav Volejník, asistent trenérky a prezident klubu.

Hradec ve slezské metropoli postupně porazil domácí SBŠ 60:45, Košice 71:51 a maďarský PINKK Pécsi 91:43.

„Kádr zůstal stejný jako vloni, pouze odešla Lichtarovičová a z juniorek bude členkou Nosková. Zraněné hráčky Fišerová a Matušková se zapojí déle, pravděpodobně někdy v listopadu či prosinci,“ doplnil Volejník.

Kateřina Siniaková.
Siniaková dostala „kanára“

Turnaj zahájí Lvice a Žabiny
Program turnaje O pohár města Trutnova

Čtvrtek 17.00: Sokol Hradec Králové – Žabiny Brno (hraje se v HK). Pátek 17.30: BK Loko Trutnov – Piešťanské Čajky. 19.30: Žabiny Brno – KS AZS AJP Gorzów WLKP. Sobota 12.30: Piešťanské Čajky – SBŠ Ostrava. 15.30: KS AZS AJP Gorzów WLKP – Sokol Hradec Králové. 17.30: SBŠ Ostrava – Loko Trutnov.

Finále turnaje mezi vítězi obou základních skupin je na programu v neděli od 14.30 hodin. Třicet minut po poledni se o bronz utkají druhé týmy základních skupin, souboj o konečné páté místo bude zahájen v 10.30 hodin.