Do konečné nominace českého reprezentačního týmu se probojovaly Andrea Vacková se svou jmenovkyní Ovsíkovou a dnes již bývalá hráčka Kary, přesto odchovankyně klubu Petra Záplatová. Vedoucím družstva na této velké akci pro 162 zemí světa a 10442 sportovců bude navíc manažer trutnovské Kary Jan Braun.

Nominace ČR
Lenka Bartáková (VŠ Praha)
Michaela Stará (Hradec Králové)
Petra Záplatová (Trutnov)
Karolína Elhotová (VŠ Praha)
Andrea Vacková (Trutnov)
Barbora Kašpárková (Imos Brno)
Andrea Ovsíková (Trutnov)
Kateřina Novotná (Slavia Praha)
Klára Pochobradská (Hradec Kr.)
Pavla Švrdlíková (Valosun Brno)
Klára Rosenbaumová (Hr. Král.)
Alena Hanušová (Imos Brno)

Příprava českého týmu probíhala pouze ve dvou čtyřdenních blocích. První od 10. do 14. června, kdy hráčky absolvovaly šest tréninkových jednotek a dva přátelské zápasy proti univerzitnímu výběru Ruska (porážka 60:81 a výhra 77:70). Stejnou porci tréninků pak měl tým od 24. do 27. června. Stávajíc kádr, který čítá 11 hráček, doplní před odletem Alena Hanušová, jež se účastnila seniorského evropského šampionátu.

Realizační tým tvoří trenér Petr Treml, jenž má za asistenta Tomáše Veselého. Vedoucím družstva je trutnovský Jan Braun a fyzioterapeutkou Květa Benediktová.

České basketbalistky v základní skupině čekají Brazílie (8. 7., 18.00), USA (9. 7., 20.30) a Mali (10. 7., 10.00). Ze skupiny postupují první dva týmy do čtvrtfinálových bojů, ostatní pokračují v bojích o 9. – 16. místo. „Do Kazaně jedeme s cílem postoupit ze skupiny. Vzhledem k vylosování do stejné skupiny s největším favoritem celého turnaje USA, bude pro postup do další fáze pravděpodobně klíčový hned první zápas proti Brazílii. Mali je pro nás absolutní neznámou, ale víme, že seniorský tým se účastnil loňského olympijského turnaje. Z tohoto pohledu nelze ani africký tým podceňovat," řekl týden před velkou akcí kouč Petr Treml.