Vyrostla tam, začínala s biatlonem a dlouho i trénovala. V dost těžkých podmínkách. „Možná právě ty nás zocelily a stojí za našimi úspěchy,“ řekla. „Stříleli jsme na provizorní střelnici v Jilemnici, která je umístěná za kravínem. Nic jiného jsme tady nezažili. Věděli jsme, že i v takových podmínkách se dají dělat dobré výsledky,“ dodala majitelka bronzu z Pchjongčchangu.

Ve výpravě trenér, doktor i servisman
Při uvítání olympioniků v Jilemnici nebyla sama. Na Masarykově náměstí se představili divákům také další členové olympijské výpravy, kteří pocházejí z Jilemnice. Biatlonista Adam Václavík, trenér ženské reprezentace Zdeněk Vítek, lékař Jakub Heřmánek z jilemnické Masarykovy nemocnice, servisman biatlonového týmu Petr Plecháč a sportovní manažer Českého olympijského výboru Zbyněk Kužel.

Starostka Jana Čechová společně s Veronikou Vítkovou rovněž ocenily jilemnické reprezentanty z nedávné Olympiády dětí a mládeže, kde například běžkař Jakub Salaba získal tři zlaté medaile. „Když jsme byli v takovém věku, dělali jsme prostě, co nás baví a vůbec nepřemýšleli o velké kariéře,“ přiznala Veronika Vítková.

Zdroj: Deník/Jan Braun

Zůstává vděčná lidem, kteří se jí věnovali a sportovně vychovali v místním biatlonovém klubu. „Vážím si jich. Ráda se s nimi potkávám,“ řekla. Od vedení města dostala speciální bronzovou trofej se symbolem biatlonisty a věnováním, kterou vyrobili v umělecké slévárně HVH v Horní Kalné.

Mají střelnici jako na olympiádě
Střelnici za kravínem střídá v Jilemnici moderní areál na Hraběnce. Stál bezmála 70 milionů. Financování zajistily město Jilemnice, Liberecký kraj a na poslední chvíli také ministerstvo školství. Jeho dvacetimilionová dotace byla ve vážném ohrožení. Nakonec ji radnice získala a výrazně si ulevila. „Měli jsme husí kůži téměř až do Štědrého dne, protože se ministerské finanční kohouty otvíraly jen do určité doby a museli jsme vyčerpat a administrativně zpracovat celou dotaci,“ uvedla starostka Jana Čechová.

Na Hraběnce zbývá dokončit poslední asfaltové plochy, chodník u příjezdové cesty a terénní úpravy. Už teď se může pochlubit biatlonovou střelnicí od finského experta Marko Kurvinena. Stejný typ měli také na olympiádě v Pchjongčchangu. „Je moc dobře, že k vybudování areálu došlo. Pro Jilemnici je to velký a správný krok,“ uznala Veronika Vítková. „Sportovci neměli dobré podmínky. Teď mají Jilemničáci areál, kde můžou trénovat celý rok a nemusejí dojíždět jinam nebo trénovat na silnici,“ dodala.

Stříbrný Michal Krčmář zpátky ve Vrchlabí
Vrchlabí vítalo své olympioniky

Nová Hraběnka se otevře 26. května. Bude u toho také místní olympijská medailistka ze zimních her v Soči a Pchjongčchangu? „Určitě bych ráda přijela. Doufám, že to vyjde, ale je to ještě daleko a neznám svůj přesný plán. Přesto se budu určitě snažit, abych v Jilemnici na otevření nového areálu byla,“ odpověděla Veronika Vítková.

Aby dobře natrénovala na další olympiádu, věnovala jí radnice, stejně jako dalším olympijským sportovcům z Jilemnice, kartu s volnými vstupy na městská sportoviště. S platností do roku 2022…

"Předpovědi na čtrnáct dní nebo dokonce měsíc dopředu, to je největší děs pro meteorology. To je věštění z koule. Pravděpodobnost správné předpovědi je taková, jako hodit si korunou," říká Tomáš Prouza z profesionální meteorologické stanice ČHMÚ v Peci.
Rekordní mrazy mají v Peci i na Sibiři. Brzy bude nad nulou